Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ne említsd a háborút!

2011.10.05. 18:33 Módosítva: 2011-10-05 18:37:49
Diplomatikusan, de egyértelműen visszautasította a német kormány a lengyel ellenzéki vezető, Jaroslaw Kaczyński Angela Merkel kancellárral és a német politikával kapcsolatos, a választási kampány hajrájában elhangzott vádaskodásait.

Guido Westerwelle külügyminiszter szerdai nyilatkozatában konkrétan nem is reagált Kaczyński kijelentéseire, így a többi között arra, hogy a volt miniszterelnök szerint Merkel Németországot imperialista nagyhatalommá akarja változtatni, és Lengyelország közvetett leigázására törne. A német külügyminiszter ehelyett azt hangsúlyozta: biztos abban, hogy a lengyel nép – rendkívül nagy többségben – értékeli a német-lengyel barátságot.

Hasonlóan fogalmazott egy rövid üzenetben a német kormányszóvivő. Steffen Seibert utalt arra, hogy a német kormány nem kommentálja a külföldi választási kampányok során elhangzottakat. Hozzáfűzte ugyanakkor: Angela Merkel kancellár csak arra törekszik, hogy tovább mélyítse a német-lengyel barátságot.

A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) vezetője mindenekelőtt egy, a közelmúltban megjelent könyvében fogalmazta meg az említett Merkel-, illetve németellenes vádaskodásokat. Kaczyński – a diplomáciában szokatlannak számító – állításai értesülések szerint Berlinben nagy felháborodást keltettek, a hivatalos reagálás ennek ellenére visszafogott volt. Westerwelle külügyminiszter és Steffen Seibert kormányszóvivő szinte ugyanazt mondta, méltatva a német-lengyel barátságot. A külügyminiszter úgy értékelte, hogy ez a barátság nem csak a két nép, de egész Európa javára válik.

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Fotó: Janek Skarzynski

Német források szerint Jaroslaw Kaczyński képtelen állításokat fogalmazott meg, így a már említettek mellett a többi között közvetve azt is, hogy Angela Merkel kancellár az egykori hírhedt keletnémet kommunista állambiztonság, a Stasi közreműködésével került hatalomra.

A lengyel-német kapcsolatok meglehetősen feszültté váltak a Kaczyński-testvérek lengyelországi kormányzása idején, de szinte teljes mértékben normalizálódtak a liberális Donald Tusk miniszterelnök 2007 novemberében történt hatalomra kerülése óta. Berlin és Varsó a közelmúltban ünnepelte az 1991. június 17-én aláírt, a háborús múltat végérvényesen lezáró jószomszédsági és baráti együttműködési szerződés huszadik évfordulóját, és a két ország vezetői úgy értékelték: a lengyel-német kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók, mint most.

Német források ugyanakkor arra is rámutattak: a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczyński elnöksége idején szinte rendszeresen ismétlődtek a mostanihoz hasonló, németellenes vádaskodások.