Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Romney vezet a republikánus elnökaspiránsok között

2011.10.05. 06:39

Visszavette a vezetést a republikánus elnökaspiránsok között Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó - állította kedden nyilvánosságra hozott közös közvélemény-kutatásában a The Washington Post és az ABC News.

A felmérés szerint Romney támogatottsága 25 százalékon áll, s az élről visszaesett Rick Perry texasi kormányzó holtversenyben a második-harmadik helyen Herman Cain georgiai üzletemberrel. Perry 13 százalékpontot veszített az egy hónappal ezelőtt mért támogatottságából, Cain pedig 12 százalékpontot javított a sajátján.

Ron Paul texasi képviselő 11, Newt Gingrich volt képviselőházi elnök és Michele Bachmann minnesotai képviselő 7-7, Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor 2, Jon Huntsman volt utahi kormányzó és pekingi ex-nagykövet pedig 1 százalékon áll.

Perry a legutóbbi televíziós elnökjelölt-vitákban nem szerepelt fényesen és, mint kiderült, az illegális bevándorlók gyermekeinek iskoláztatását támogató álláspontja nem találkozik a republikánus szavazótáboréval. Texas első emberének térvesztése különösen a konzervatív  szavazók között jelentős: itt a támogatottsága egyetlen hónap alatt 39-ről 19 százalékra esett vissza.

Cain - az egyetlen fekete bőrű jelölt - viszont, a vitákban képviselt határozott, problémamegoldásra orientált és konzervatív imidzsének köszönhetően 5-ről 30 százalékra növelte táborát az ultrakonzervatív Tea Party mozgalmon belül. A republikánus párt jobb szélén különösen nagy a támogatottsága a gazdasági programjának, amely egyaránt 9 százalékban határozná meg a társasági, a jövedelem- és a szövetségi forgalmi adót.

CBS kedden az előválasztásokon szavazni szándékozó republikánusok körében elvégzett felmérése szerint Cain, aki két héttel ezelőtt még csak 5 százalékon állt, 12 százalékponttal erősödött és holtversenyben befogta az egyenletes teljesítményt mutató, s az élen 17 százalékkal álló Romneyt. Perry ugyanakkor 11 százalékpontot zuhant és jelenleg 12 százalékon áll.

A válaszadók háromnegyede szerint ugyanakkor úgy vélte, hogy korai még véglegesen dönteni egy-egy jelölt mellett. A CBS - 18 százaléknyi bizonytalan potenciális szavazó mellett - Gingrich támogatottságát 8, Paulét 7, Bachmanét 4, Santorumét 3, Huntsmanét pedig 2 százalékra kalibrálta.

A CBS nevében megérdezettek közül 32 százalék vélekedett úgy, hogy Romneynak lenne a legtöbb esélye megverni Barack Obama elnököt, de 21 százalék Perryt tartotta erre alkalmasnak és csak 8 százalék bízik Cain győzelmében.

A War Room Logistics nevű republikánus közvélemény-kutató intézetnek a floridai valószínű választók körében elvégzett, s a The Miami Heraldban kedden közzétett felmérése szerint a megkérdezettek többsége is Romneyt tartja a legesélyesebbnek Obamával szemben. Romney ma a szavazatok 42 százalékát tudná megszerezni Obama 48 százalékával szemben, de az elnökre leadandó voksok aránya minden más republikánus jelölt esetében meghaladná az 50 százalékot.