Béla
12 °C
27 °C

Új csernobili temető épül

2011.10.05. 20:49

Ukrajna szerdán megkezdte egy új sugárzóhulladék-tároló építését a békés atomenergia-termelés történelmének legsúlyosabb balesetét elszenvedő csernobili atomerőmű körüli szennyezett övezetben.

Az új tárolóban ukrajnai radioaktív hulladékokat őriznek majd, amelyek közül jelenleg többet "kevésbé kiépített" helyszíneken őriznek – mondta Maja Rudenko, az erőmű szóvivője. Az új tárolót a tervek szerint 2013 elején helyezik üzembe.

"Nem atomerőművekből származó hulladékokról van szó, hanem gyógyászati és ipari berendezésekből származókról – mondta el a szóvivő, hozzátéve, hogy a tároló összesen 400 ezer kapszula befogadására lesz alkalmas 50 éven át.

A létesítménynek köszönhetően 15 év alatt össze lehet gyűjteni egy fedél alatt az ipari eredetű sugárzó anyagokat – mondta el Volodimir Holosa, a csernobili övezet kezelésével megbízott hivatal vezetője az Interfax hírügynökségnek.

Rudenko hangsúlyozta: a tároló semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre. "Sokkal kockázatosabb az a mód, ahogyan jelenleg ezeket a hulladékokat tárolják" – tette hozzá.

A több mint 11 millió euró értékűre becsült beruházást Nagy-Britannia (8 millió font, azaz 9,3 millió euró) és az Európai Unió finanszírozza (2 millió euró) az Interfax szerint.

A csernobili atomerőmű Kijevtől mintegy száz kilométernyire északra fekszik, a fehérorosz és az orosz határ közelében. 1986. április 26-án robbanást történt a négyes reaktorban, aminek következtében jelentős sugárszennyeződés érte Európa nagy részét, de mindenekelőtt három szovjetköztársaságot. Az erőmű utolsó reaktorát 2000-ben állították le végleg.

Az erőmű körüli, erősen szennyezett 30 kilométeres tilalmi övezet, ahonnan a baleset után a lakosokat kimenekítették, azóta is lakatlan.