Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A bécsi dóm elé szerveztek tüntetést szexuális visszaélések áldozatai

2011.10.06. 20:28
Egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak a részvételével tüntetést szerveztek csütörtök estére a bécsi Szent István székesegyház (Stephansdom) elé.

Az érintetteket képviselő egyesület elégedetlen a panaszok feldolgozásával és a kártérítési eljárással. Tiltakoznak az ellen is, hogy - mint fogalmaznak - a katolikus egyház "kiváltságokat" élvez Ausztriában. A résztvevők aláírásokat gyűjtenek az állam és az egyház szigorú elválasztása, állami támogatások megszüntetése érdekében.

"A visszaélések hosszú éjszakájának" nevezett tiltakozáson a kezdeményezést támogató osztrák művészek verseket olvasnak fel, dalokat adnak elő.

A dóm homlokzatára egyházi elöljárók nyilatkozataiból akarnak idézeteket vetíteni. A bécsi érsekség ez ellen tiltakozik. Szóvivőjük úgy fogalmazott, ellenzik, hogy eszközként használják a templomot. A katolikus egyház már tavaly is tiltakozott a dóm előtti kampánycélú rendezvények ellen, miután a bevándorlásellenes Osztrák Néppárt (FPÖ) a Bécs jelképének számító középkori székesegyház előtt tartott gyűléseket.

Az osztrák katolikus egyházat megrázta, hogy az elmúlt két évben Németország után Ausztriában is nagy számban kerültek napvilágra gyermekmolesztálási és más lelki vagy fizikai bántalmazási esetek. A sokszor több évtizedre visszanyúló botrányoknak is szerepe volt abban, hogy tavaly minden korábbinál többen, közel 90 ezren léptek ki az egyházból Ausztriában.

Az érintettek részvételével megalakult platform bírálja azt, hogy a jogilag elévült eseteket egy, az egyház felkérésére létrejött bizottság tárgyalja. A tüntetők a vonatkozó jogszabályok megváltoztatását szeretnék. Emellett azzal vádolják a testületet, hogy védelmez egyes magas osztrák egyházi személyiségeket. Egy áldozat tavaly feljelentette Christoph Schönborn bíborost, Bécs érsekét és más magas rangú egyházi képviselőket, azt állítva, hogy tudtak az ügyéről, de eltussolták azt. Miután az ügyészség leállította a nyomozást, a nő öngyilkosságot kísérelt meg.

A vezetőjéről, Waltraud Klasnic egykori konzervatív politikusról Klasnic-bizottságnak nevezett testülethez 2010 eleje óta több mint ezer panasz érkezett be. A bejelentéseknek kevesebb mint a felét dolgozták fel eddig. Tizenhetet utasítottak el, és több mint négyszáz esetben ítéltek meg kártérítést. A Klasnic-bizottság felállítása mellett az egyházközségeknél működő ombudsmani irodák tevékenységét is fokozták.