Béla
12 °C
27 °C

A Vatikán szerint ártatlan a megvádolt pap

2011.10.06. 07:41 Módosítva: 2011-10-06 07:42:06

A Vatikán ártatlannak nyilvánított egy máltai papot, akit azzal vádoltak meg, hogy kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést. A rend, amelyhez Sciberras atya tartozik, azonban szerdán bejelentette, hogy korlátozza papi hivatásának gyakorlását, kiskorúak felügyeletét nem bízza rá.

A vatikáni hittani kongregáció a rendnek küldött értesítésében úgy vélte, nincs elegendő erkölcsi bizonyosság a pap elleni vádak igazolására.

A Sciberras és három másik pap által még a nyolcvanas évek végén elkövetet szexuális zaklatásokat  egyik áldozatuk, Lawrence Grech fedte fel 2003-ban. Két papot - akikről bebizonyosodott a pedofília vádja - egy máltai bíróság augusztusban 5, illetve 6 évi szabadságvesztésre ítélt első fokon. Mindketten fellebbeztek. Az ügybe keveredett negyedik pap januárban elhunyt.

XVI. Benedek pápa 2010 áprilisában látogatott Máltára, és találkozott a papi visszaélések néhány áldozatával, akiket biztosított, hogy a katolikus egyház mindent megtesz a vádak kivizsgálásáért és az elkövetők bíróság elé állításáért, amennyiben meggyőző bizonyíték van bűnösségükre.