Emberi mulasztás okozta a sanghaji metróbalesetet

2011.10.06. 18:28
Hanyagság, emberi mulasztás okozta a szeptember 27-i sanghaji metróbalesetet, aminek következtében több mint 290 utas sérült meg - közölték csütörtökön a vizsgálatot lefolytatók; 12 embert vontak felelősségre.

A megbüntetettek között van a 10-es metróvonal üzemeltetést ellenőrző központjának vezető diszpécsere, akit leváltottak, továbbá az üzemetetésben és az áramellátás biztosításában dolgozó 11 különböző beosztású munkatárs. Egy részüket elmozdították a posztjukról, másokat lefokoztak.

A baleset egy állomás jelzőrendszerének meghibásodása miatt következett be, s ez indította el azt a folyamatot, aminek következtében két szerelvény ütközött. A több mint 290 sérültből 70 ember még mindig kórházi kezelésre szorul. Korábbi jelentések szerint majdnem húsz ember szenvedett súlyos sérüléseket.

A hibát az áramellátás hiánya idézte elő, amit követően az ügyeletesek egy sor hibás utasítást adtak. Végül ez vezetett a vonatok ütközéséhez - áll a vizsgálati jelentésben.

A történtek felháborították a kínai közvéleményt, különösen, hogy alig két hónappal korábban két szuperexpressz ütközött ugyancsak hibás jelzőberendezések miatt. A kínai médiában és az internetes online fórumokon a felelősök megállapítását és számonkérést követelték, a sanghaji metrót üzemeltető cég pedig azonnal közleményt adott ki, amiben a cég "fekete napjának" nevezte szeptember 27-ét, s "a nyomozás eredményétől függetlenül" bocsánatot kért az utasoktól.  • Hírek
  • Hírek