Konrád
8 °C
26 °C

Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők Athénban

2011.10.06. 00:33
Több tucat, köveket dobáló tüntető csapott össze Athénban a rendőri erőkkel a 24 órája tartó általános sztrájk során.

A kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozó munkabeszüntetés miatt repülő- és hajójáratokat töröltek, kormányhivatalok és turistalátványosságok zártak be, és a legtöbb kórház is csak csökkentett személyzettel dolgozik. Ez a legnagyobb megmozdulás azóta, hogy a görög kormány szeptemberben 30 ezer közalkalmazott elbocsátását és az ingatlanokra kivetett különadót jelentett be.

Még ezek az intézkedések sem bizonyultak elégnek, hogy az államháztartás hiányát a GDP 7,5 százaléka alá csökkentsék - pedig ez lenne a feltétele az EU-tól érkező pénzügyi segítség következő felvonásához. A terv ellenzői szerint ezek a lépések csak mélyítik a válságot, és még jobban megnehezítik, hogy az idén várhatóan 5,5 százalékkal visszaeső görög gazdaság talpra álljon.

Az általános sztrájkban több tízezren tagadták meg a munka felvételét Görögország-szerte, és becslések szerint 16 ezren tüntettek Athénban a görög parlament épülete előtt. Bár ademonstráció békésen indult, a rendőrség könnygázt vetett be amikor az első kődobálók feltűntek a tömegben. Thesszalonikiben szintén tízezres tüntetést tartottak.

A demonstrációk élén álló szakszervezeti vezetők tisztességtelennek és barbárnak nevezték a kormány tervezett lépéseit, és azt remélik, a sztrájkkal rá tudják venni az EU-t és az IMF-et a feltételeik újragondolására.

A görög kormány szerint az államkasszában annyi pénz maradt, hogy november közepéig tudják fizetni az állami alkalmazottak béreit és a nyugdíjakat.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft