Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Sarah Palin nem indul az elnökjelöltségért

2011.10.06. 06:08

Sarah Palin volt alaszkai kormányzó szerdán bejelentette, hogy nem száll versenybe a 2012-es amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltségéért. "Sok imádkozás és komoly megfontolás után úgy döntöttem, hogy nem indulok a republikánus párt 2012-es jelölésére az Egyesült Államok elnöki posztjára" - mondta Palin Mark Levin konzervatív műsorvető rádiós showműsorában. - "A jó úton járhatok anélkül is, hogy jelölt lennék"

Palin bejelentése után elemzők szerint nem várható, hogy jelentősebb republikánus politikus bejelentse indulását, így 2012-es politikai küzdelem egyetlen női részvevője Michele Bachman marad.

Sarah Palin, aki a 2008-as elnökválasztáson az ismeretlenségből John McCain alelnökjelöltjeként robbant be az országos köztudatba, az akkori választás elvesztése után önálló szerepre tört. A önmagát "grizzly mamaként" aposztrofáló politikus a rendkívüli médiafigyelem ellenére támogatottságban a közvélemény kutatások szerint meg sem közelítette a republikánus elnökaspiránsok mezőnyét vezető Mitt Romneyét, Rick Perryét vagy Herman Cainét.

Palin egy, a támogatóinak írt levelében azt állította, hogy neki a család az első, de ugyanakkor büszkén hangsúlyozta, hogy a tavalyi, félidős kongresszusi választások során az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom több tagjának győzelmét is elősegítette, és a jövőben is hasonló szerepre készül.