Benedek
-4 °C
5 °C

Karzai szerint nem sikerült biztonságot teremteni

2011.10.07. 16:45

Az afganisztáni kormányerőknek és a NATO-nak a tálib vezetés elűzése után tíz évvel sem sikerült biztonságot teremteniük az országban – mondta a BBC-nek Hamid Karzai afganisztáni elnök, aki súlyosan bírálta Pakisztánt is a táliboknak nyújtott támogatás miatt.

Karzai, aki a tálib uralomnak véget vető invázió tizedik évfordulóján nyilatkozott Kabulban a BBC televíziónak, kijelentette: a NATO-nak, az Egyesült Államoknak és "pakisztáni szomszédainknak" már a hadműveletek korai szakaszában, 2002-2003-ban elsősorban azokra a pakisztáni törzsi térségekre kellett volna koncentrálniuk, ahol a tálib erők menedékre leltek.

Az afganisztáni nép biztonságának megteremtése szempontjából "rettenetesen rossz munkát végeztünk", és ez "kormányunk, valamint nemzetközi partnereink legnagyobb hibája" – fogalmazott az afgán államfő.

Karzai szerint az afganisztáni polgárok jobb és kiszámíthatóbb biztonsági környezetének megteremtése lenne a feladat, és ebben a nemzetközi közösség, valamint az afganisztáni kormány "egyértelműen kudarcot vallott".

Az elnök a "súlyos biztonsági hiányosságok" között említette, hogy a tálibok az elmúlt hónapokban több nagyszabású támadást és merényletet is elkövethettek Afganisztánban. Szeptemberben például meggyilkolták Burhanuddin Rabbani volt afgán elnököt, a felkelőkkel folyó tárgyalások vezetőjét Kabulban.

Hamid Karzai szerint azonban "ezek a problémák külföldről erednek". 
Az elnök egyenes utalást tett arra, hogy Pakisztánt tartja a fő felelősnek, kijelentve: a tálibok "az ujjukat sem tudnák mozdítani pakisztáni támogatás nélkül".

Karzai ugyanakkor kifejezte készségét is tárgyalások folytatására a tálib felkelőkkel, annak ellenére, hogy véleménye szerint Rabbani meggyilkolása súlyos csapást mért e tárgyalási folyamatra. Az afganisztáni elnök a kormányával szembeni korrupciós vádakat azzal az érvvel utasította vissza, hogy az országban tapasztalható korrupciós jelenségek "nagyon nagy hányada" az Afganisztánban tevékenykedő külföldi vállalatokhoz és "általában is a nemzetközi közösséghez" köthető.

Karzai szerint a probléma enyhülni fog 2014 után, ahogy a külföldi erők kivonulnak az országból. Az államfő a BBC-interjúban megerősítette, hogy ő is távozik tisztségéből 2014-ben, és kijelentette, hogy már keresi a megfelelő utódot. Hozzátette: saját felelősségének érzi, hogy olyan személyiség kerüljön az államfői tisztségbe, akiben az afgánok megbízhatnak.