Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Oroszország ellenzi a katonai beavatkozást Szíriában

2011.10.07. 15:56

Oroszország nem fogadja el az ENSZ Biztonsági Tanácsának (ENSZ BT) nyugati tagországai által előkészített, Szíriára vonatkozó határozatot, mivel az tartalmazza a katonai beavatkozás lehetőségét – jelentette ki pénteken Dmitrij Medvegyev orosz államfő. Az orosz biztonsági tanács tagjaival folytatott megbeszélésen az elnök leszögezte, hogy Oroszország más országok esetében sem engedi, hogy az egyoldalú szankciókat az ENSZ BT igénybevételével tegyék jogszerűvé.

Medvegyev utalt az ENSZ BT Líbiára vonatkozó határozatára, amelyet megítélése szerint önkényesen értelmeztek, lehetővé téve a külföldi katonai beavatkozást. Szerinte a nyugati határozati javaslat szerzői "nem vették figyelembe aggodalmunkat, és ami különösen nyugtalanító, nem voltak hajlandók belefoglalni a szövegbe, hogy nem lesz semmilyen külső katonai beavatkozás a konfliktusba. Ez pedig csak egyet jelenthet: partnereink nem zárják ki a líbiai forgatókönyv megismétlődését, habár magánbeszélgetéseken azt mondták, hogy tudják, Szíria nem Líbia".

Dmitrij Medvegyev azt is kijelentette, hogy Moszkva kapcsolatban áll a szíriai vezetéssel és követeli tőle, hogy hajtsa végre az ország számára szükséges változásokat. "Ha a szíriai vezetés nem képes ezeket az átalakításokat végrehajtani, mennie kell, de ezt nem a NATO-tagállamok és nem egyes európai országok fogják eldönteni, hanem Szíria népe és vezetése".

Az orosz államfő leszögezte, hogy a szíriai vezetésnek nem szabad erőszakot alkalmaznia a néppel szemben, ugyanakkor a szíriai ellenállásnak is a leghatározottabban el kell határolódnia a szélsőségesektől.  • Vennék
  • Hírek