Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A NATO visszavert egy példátlanul nagy tálib támadást

2011.10.08. 12:41

A NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) visszaverte a tálib lázadóknak egy példátlanul nagy támadását a keleti Paktika tartományban, és az ütközetben, valamint a támadók elleni légicsapásokban megölt 25 lázadót – közölte szombaton a katonai szervezet.

A lázadók feltehetőleg az amerikai megszállás kezdetének 10. évfordulójára időzítették az összehangolt, több ISAF-hadállás ellen irányuló pénteki támadást, amelynek kiterjedtségére két éve nem volt példa.

Az ISAF részéről egy katona könnyebben megsérült egy robbanásban – közölte egy NATO-szóvivő. Egyelőre sem afgán hivatalos forrás, sem a lázadók nem erősítették meg ezeket az információkat.

Paktika tartomány – hasonlóan a szomszédos Paktiához és Hoszthoz – a tálibokkal szövetséges Hakkáni-hálózat felségterülete. A Hakkáni-hálózatot az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok legveszélyesebb ellenségeként tartják számon. Tagjai hajtották végre szeptember közepén a kabuli amerikai nagykövetség és a NATO-főhadiszállás elleni terrortámadást, s a szervezet az Egyesült Államok szerint bizonyíthatóan kapcsolatban áll az iszlámábádi kormánnyal.