Már 21 halott az amerikai lisztériajárványban

2011.10.08. 07:55

Huszonegy ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta lisztériafertőzésben az Egyesült Államokban, és további 109 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok – közölte pénteken az amerikai járványügyi hivatal.

A járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 24 szövetségi államban történtek lisztériabaktérium okozta megbetegedések. A megbetegedett emberek túlnyomó többsége hatvanévesnél idősebb. Több mint kilencven beteget kórházban kezelnek. A járvány különösen veszélyes a legyengült immunrendszerű emberek és a várandós nők számára. Az egészségügyi hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a betegség első tünetei akár két hónappal azt követően is jelentkezhetnek, hogy a fertőzött személy fogyasztott a kórt okozó sárgadinnyéből. Ezért várhatóan ebben a hónapban még újabb eseteket diagnosztizálnak.

A lisztériafertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal.

A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely kilenc halálos áldozatot követelt. Akkoriban hétzszáz embert fertőzött meg a baktérium.  • Hírek
  • Hírek