Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Merkel háttérbe szorította Kaczynski angyalait

2011.10.08. 14:22
Az elmúlt évek gazdasági eredményei ellenére elégedetlenséggel és belső széthúzással is küzdő Polgári Platform nyerheti a vasárnapi parlamenti választásokat Lengyelországban. Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök pártja ugyan csökkentette a különbséget, azonban az utolsó napokban a pártelnök Angela Merkelre tett vitatott kijelentései háttérbe szorították a fiatalok megszólításához csodafegyvernek szánt női képviselőjelöltjeit.

A vasárnapi parlamenti választáson a kormányzó Polgári Platform (PO) lehet az első párt, amelyet újraválasztanak 1989 óta - a most az Európai Unió soros elnökségét is betöltő - Lengyelországban. Donald Tusk miniszterelnök pártja elsőként töltött ki egyazon miniszterelnökkel, egyazon koalícióban teljes, négyéves ciklust az elmúlt húsz évben. A választási kampányban azonban mégis legnagyobb ellenfele, a fiatal nőkkel kampányoló Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője került a középpontba vitatott kijelentései miatt.

Elkerülték a recessziót

A Donald Tusk vezette jobboldali, liberális kormánykoalíció alatt Lengyelország volt az egyetlen ország Európában, amely elkerülte a recessziót. A GDP 4,4 százalékkal nőtt 2007 és 2010 között, miközben az átlagkereset 18 százalékkal emelkedett Tuskék 2007-es hatalomra kerülése óta.

000 Par3332527
Fotó: Wojtek Radwanski

Ugyanakkor a növekedés idén lelassult, ráadásul az államadósság tovább nőtt az elmúlt években, a társadalom pedig az említett eredmények mellett is megérezte a válságot. A magas élelmiszerárak miatt Tuskékat hibáztatják, a fiatalok között magas a munkanélküliség, miközben a miniszterelnöknek négy évvel ezelőtti választási ígéretei közül az egészségügyi és az oktatási reformot sem sikerült megvalósítania, és a 2012-es Labdarúgó Európa-bajnoksághoz tervezett infrastrukturális beruházások sem haladnak a várt ütemben.

Bedobták a fiatal képviselőjelölteket

Így a gazdasági eredmények ellenére sokan elégedetlenek maradhattak, és a két hónapig tartó választási kampány első felében Kaczynskiéknak sikerült is kihasználniuk a helyzetet. A jobboldali PiS a kampányban háttérbe szorította nacionalista, orosz- és németellenes retorikáját, és Kaczynski magához képest nagyon visszafogott, nyugodt kampányt folytatott. Kaczynski ellenzi a PO privatizációit, több szociális juttatást ígér, és a Reutersnek nyilatkozó piaci források szerint újabb hatalomra kerülése esetén Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan államosíthatja a magánnyugdíjpénztári pénzeket.

Sylwia Ługowska és Jaroslaw Kaczynski
Sylwia Ługowska és Jaroslaw Kaczynski
Fotó: Peter Andrews

Vidéken a hagyományosan idősebb szavazóbázisukra, a városokban azonban a fiatalok megszólítására koncentráltak. Ennek jegyében megpróbáltak fiatalosabb arculatot adni a pártnak, Kaczynski sokszor fényképezkedett a párt parlamenti képviselőinek gyerekeivel, emellett a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöktől ellesett módszerrel több plakátjukon is fiatal lányokat, „Kaczynski angyalait” tolták előtérbe, akik a párt területi listáira is felkerültek, még ha nem is mindig biztos, bejutó helyen.

A titkos fegyvernek közülük is Sylwia Lugowskát szánták, akit az Economist szerint egyes lengyel lapok csak Miss PiS-nek neveznek. A kampány elején kézcsókokat osztogató gentlemanként megjelenő Kaczynski mellett feltűnt 23 éves Angelina Jolie-hasonmást gyorsan felkapták a lapok, több tévéműsorba is meghívták. A párt őt indítja képviselőjelöltként Lodz-ban, Lengyelország harmadik legnagyobb városában, és feltehetően bejut majd a következő törvényhozásba.

Magyarázkodniuk kellett

Ugyanakkor hiába az új irányvonal, a rendkívül megosztó Jaroslaw Kaczynski most sem tudta elkerülni a botrányokat. Az utolsó hetek már nem az angyalkáiról, hanem sokkal inkább a nemrég megjelent könyvében Angela Merkel német kancellárról írt véleményéről szóltak. Kaczynski szerint Merkel felemelkedése "nem csak a körülmények puszta összjátékának eredménye" volt, ezzel a német lapok szerint azt próbálta sugallni, hogy Merkel a volt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi segítségével került hatalomra.

Angela Merkel
Angela Merkel
Fotó: Johannes Eisele

Az ügy ráadásul tovább folytatódott, amikor Kaczynski megkérdezte egy sajtótájékoztatón az egyik újságírótól, hogy német, vagy pedig lengyel hírügynökségtől érkezett. Kaczynski tanácsadói azóta is magyarázzák, hogy nem a régi németellenes retorika került elő, a miniszterelnök-jelölt pedig úgy vélte, a német lapok kiforgatták a szavait, és sajtópert fontolgat. Több fontos, volt lengyel kormányzati politikus is bírálta Kaczynskit, miközben a németek hivatalosan visszafogottan reagáltak, dicsérték a német-lengyel barátságot.

Több elemző emellett úgy véli, hogy túl sokszor vádolta Kaczynski azzal a Tusk-kormányt, hogy összejátszottak az oroszokkal a szmolenszki tragédia valódi okainak elfedésében. 2010 áprilisában Jaroslaw Kaczynski ikertestvérének, Lech Kaczynski akkori lengyel elnöknek a repülője lezuhant az oroszországi Szmolenszknél, a fedélzeten mind a 96 ember életét vesztette. Jaroslaw a pártlistákon helyet biztosított az áldozatok családtagjainak is, akik ugyanakkor egyáltalán nincsenek otthon a politikában.

Tusk lecsapott a lehetőségre

"Nem sokáig tudja angyalnak mutatni magát" – mondta a német ügy kipattanása után Donald Tusk miniszterelnök Kaczynskiról. Szerintük az ellenzéki politikus a legnagyobb kereskedelmi partnerük ellen beszél, ráadásul Angela Merkel különösen barátságos Lengyelországgal. Tusk 2007-ben is elsősorban azzal nyerte meg a választást, hogy Kaczynski pontos ellentéte próbált lenni, a mostani, unalmasan induló kampány elején azonban kevésbé tudott mit kezdeni a nyugodt államférfinek mutatkozó ellenfelével, ám ez a végére megváltozott.

Donald Tusk
Donald Tusk
Fotó: Irek Dorozanski

A miniszterelnök utcai beszédeit kezdetben PR-bakik kísérték. Tusk azzal kampányolt, hogy sikerült modernizálniuk Lengyelországot és az ország történetének legnagyobb privatizációját hajtották végre. Azt mondta, hogy biztosnak tűnik, jön a pénzügyi válság második hulláma, ehhez pedig jól jön a politikai folytonosság.

A PO a Kaczynskihoz köthető szélsőségesekre is figyelmeztetett saját táborának megszólítása mellett. Csakhogy a kormánypártot belső viszályok gyengítették, Janusz Palikot kivált a Polgári Platformból és saját mozgalmat alapított. A szavazótábor egy részét magával ragadó Palikot antiklerikális álláspontja ellentétes Tusk pártjának legtöbb tagjával, akik kereszténydemokratáknak vallják magukat.

A Polgári Platform lehet a befutó

A PO Palikot kiválása nélkül nagyon biztosan vezethetne, de a Lengyelországban hagyományosan hullámzó közvélemény-kutatások eltérő képet adnak az esélyekről. A héten volt olyan felmérés, amelyben a Polgári Platform több mint tíz, de olyan is, amelyben csak egy százalékkal vezetett a Jog és Igazságosság előtt. Ugyanakkor a PiS 2005-ös győzelmekor is jobb eredményt ért el, mint amit az előrejelzések valószínűsítettek, ezért több lengyel elemző is úgy véli, szoros lehet a verseny, különösen az alacsony részvétel kedvezhet Kaczynskinak.

Janusz Palikot
Janusz Palikot
Fotó: Peter Andrews

A TNS OBOP felmérése szerint a Polgári Platform 31 százalékon állt, a Jog és Igazságosság 21 százalékon, míg a Palikot mozgalom 8 százalékot érhet el. A következő parlament része lehet a PO mostani koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL), és a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) is, amelyeket egyaránt 6-6 százalékra jósolnak.

Elhúzódhat a kormányalakítás

Az utolsó napokban a németekkel szembeni botrány is rontott Kaczynski pártjának megítélésén, így a legvalószínűbb Tuskék győzelme. Azonban könnyen lehet, hogy a mostani kabinet mögött álló két párt nem szerez együtt abszolút többséget, így pedig újabb partner bevonására és hárompárti kormánykoalícióra lehet szükség. A posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség a legvalószínűbb választás, ugyanakkor ezzel újabb támadási felületet nyújtanának az ellenzéknek, a hárompárti felállás pedig már önmagában bizonytalanabbá tenné a politikai helyzetet.

Amennyiben Kaczynskiék tudnak nyerni, de nem szereznek abszolút többséget – ez pedig szinte biztosnak tűnik -, akkor elhúzódhat a kormányalakítás. Kaczynskiék megpróbálkozhatnak a parasztpárttal, de valószínűbb, hogy partnerek nélkül maradnának. "Nagyon kockázatos lesz Lengyelországnak, ha ő nyer...Már egy hónapon belül összetűzésbe kerülhet Moszkvával, aztán elidegenítheti Angela Merkel német kancellárt" – mondta Radoslaw Markowski, a Lengyel Tudományos Akadémia politikatudósa.

Bronislaw Komorowski
Bronislaw Komorowski
Fotó: Attila Kisbenedek

Bronislaw Komorowski elnök, Tusk korábbi párttársa már jelezte, hogy a hagyományokkal szakítva nem feltétlenül a győztest fogja felkérni miniszterelnöknek, amennyiben az nem tud többséget felmutatni a parlamentben. A kijelentés miatt ugyanakkor mindkét oldalról támadták az elnököt. Háromszor lehet próbálkozni kormányalakítással, de másodszor már a parlament jelöl, és a harmadik alkalommal már egyszerű többséggel dönthet a leendő kormányról.