Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Módosította a választójogi törvényt az egyiptomi katonai tanács

2011.10.09. 09:34

A szombaton törölt fejezet értelmében a parlamenti mandátumok egyharmadát függetlenként induló jelöltek részére tartották (volna) fenn. Ennek kapcsán több párt hangot adott annak az aggályának, hogy a bukott Mubarak-rezsim emberei kihasználhatnák ezt a kiskaput, és "független" jelöltként próbálhatnának bejutni a törvényhozásba.

A Legfelsőbb Katonai Tanács másik döntése értelmében a jövőben börtönbüntetés vár azokra a képviselőjelöltekre, akik fenyegetéssel vagy vesztegetéssel próbálják befolyásolni a választópolgárokat. A tanács egyúttal megtiltotta vallási tartalmú választási jelmondatok használatát. Azoknak a választói névjegyzékbe fölvett állampolgároknak, akik igazolatlanul távol maradnak a voksolástól, pénzbüntetésre kell számítaniuk.

Egyiptomban november 28-án kezdődik a parlamenti választás, az első azóta, hogy az év elején kitört arab forradalmak nyomán februárban megbukott az arab országot 30 éven át irányító Hoszni Mubarak elnök rendszere. Az egykori államfő időközben feloszlatott Nemzeti Demokrata Pártja a tavalyi választásokon a szavazatoknak csaknem a 90 százalékát szerezte meg. Mubarak lemondása után a katonai tanács feloszlatta a parlamentet.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft