Béla
12 °C
27 °C

Szíriai tüntetők hatoltak be hazájuk bécsi képviseletére

2011.10.09. 13:27 Módosítva: 2011-10-09 14:29:54

Vasárnapra virradó éjszaka szíriai ellenzékiek csoportja hatolt be az arab ország bécsi nagykövetségének épületébe – közölte a helyi rendőrség.

A húszfős csoportból tizenegy férfit vettek őrizetbe a rendőrök, a többiek elmenekültek a helyszínről. Kihallgatásuk során aszíriai állampolgárságú egyének azt állították, hogy akciójukkal a damaszkuszi rezsim ellen akartak tiltakozni. Felháborodásuk konkrét oka az volt, hogy pénteken a szíriai rezsim fegyveresei megölték Mesaal Timót, az ellenzék egyik emblematikus alakját, aki hónapok óta élesen bírálta Bassár el-Aszad elnököt.

Szombaton szíriai kurdok negyvenfős csoportja az arab ország genfi ENSZ-missziója előtt tüntetett, közülük ötnek sikerült bejutnia az épületbe. A német fővárosban lévő szíriai képviseletre mintegy harminc tüntető hatolt be, az épület falára "Free Syria" (Szabad Szíriát) feliratot mázoltak festékszóróval. Hamburgban több tucatnyi szíriai ellenzéki rohanta meg a helyi tiszteletbeli szír konzul irodáját. A rendőrség közlése szerint a behatolók feldúlták a helyiségeket, és plakátokat helyeztek el a falakon.

Az erőszakos akciókra reagálva Szíria külügyminisztere vasárnap válaszlépéseket helyezett kilátásba az érintett államokkal szemben. Válid al-Moallem bírálta a német, az osztrák és a svájci hatóságokat, amiért nem akadályozták meg tiltakozók behatolását hazája diplomáciai képviseleteire. Mint fogalmazott, ha a szóban forgó államok nem tartják magukat a nemzetközi egyezményekhez, akkor Szíria "hasonló megtorláshoz" fog folyamodni.

A külügyminiszter egyúttal óva intette a külföldi országokat attól, hogy elismerjék az általa "törvénytelennek" minősített szíriai ellenzéki ernyőszervezetet, a Nemzeti Tanácsot. Mint részletek említése nélkül közölte, Damaszkusz kész intézkedéseket foganatosítani mindazon államok ellen, amelyek elismerik az ellenzéki szövetséget.