Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tüntetők törtek be Szíria berlini követségére

2011.10.09. 09:30

Harminc tüntető hatolt be vasárnapra virradóra Szíria berlini nagykövetségének épületébe, miközben társaik a kerítésen kívülről festékkel bombázták a képviseletet. A szíriai nagykövet a német rendőrség segítségét kérte, hogy "szíriai területen" beavatkozva távolítsa el a rendbontók csoportját. A német rendőrök kikísérték a behatolókat az épületből, senki sem sérült meg.

A berlini rendőrségi szóvivő nem tudott tájékoztatni arról, hogy a követség épülete előtt tüntetők milyen állampolgárságúak voltak.

Szíria nagykövetsége előtt röviddel azután gyűltek össze tüntetők, hogy a szíriai biztonsági erők tagjai szombaton egy előző nap megölt kurd ellenzéki vezető temetésén, Kamisli városban a tömegbe lőttek, és legalább egy embert megöltek, több másikat pedig megsebesítettek. A kurd ellenzéki, Mesál Tamo meggyilkolását az Európai Unió külpolitikai főképviselője is élesen elítélte.

A Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni ellenzéki megmozdulások kezdete, március közepe óta több mint 2900 ember vesztette életét a megtorló akciókban.