György
14 °C
24 °C

Bombát találtak a berlini pályaudvaron

2011.10.10. 17:37

A berlini főpályaudvar elleni gyújtóbombás támadást hiúsítottak meg az utolsó pillanatban, jelentette be a német rendőrség. A szóvivő szerint a szakértők hatástalanították a gyúlékony anyaggal megtöltött palackokból álló szerkezetet, amely egy gyutacshoz volt csatlakoztatva.

A hatóságokat vasutasok riasztották, amikor rábukkantak a sínek mellett elhelyezett gyanús tárgyakra a főpályaudvarra bevezető egyik alagút északi bejáratánál, alig 100 méterre a peronoktól.

Hivatalos közlés szerint ismeretlen tettesek néhány órával korábban gyújtóbombás merényletet hajtottak végre a Berlin és Hamburg között közlekedő vonat pályájának brandenburgi szakaszán. A keletkezett tűz miatt több jelzőberendezés megrongálódott, a két város közötti összeköttetés órákra megbénult.

Értesülések szerint az elkövetett, illetve tervezett merényletekért egy szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget. A Bild című napilap szerint a csoport internetes állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a gyújtóbombás akciókkal az afganisztáni német katonai szerepvállalás ellen akart tiltakozni.

Egy izlandi vulkán után Hekla néven jelentkező háborúellenes csoport követelte annak a bebörtönzött amerikai katonának a szabadon bocsátását is, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy 2010-ben titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. A német szövetségi bűnügyi hivatal első állásfoglalásában a nyilatkozatot hitelesnek nevezte.

A berlini főpályaudvaron még késő délután is folyt a nyomozás a tettes, illetve tettesek után. A biztonsági intézkedéseket megerősítették.