György
14 °C
24 °C

Keresztény-muszlim összecsapás Kairóban

2011.10.10. 00:13
Tiltakozó kopt keresztények vasárnap éjszaka egy kairói kórháznál muzulmánokkal csaptak össze, miután a menet az állami tv közelében a kivezényelt katonasággal is összecsapott.

A Kairóban kirobbant súlyos összetűzéseknek eltérő források szerint legalább 19 halálos áldozata van - köztük 3-4 katona lehet, a többi civil -, és csaknem másfélszáz a sebesültek száma. A kairói egészségügyi tárca összesítése szerint 19-en haltak meg, és 183 a sebesültek száma, míg nem hivatalos egészségügyi források szerint a vallási villongások szombati mérlege 22 halott - 18 tüntető és négy katona -, és csaknem száz sebesült.

Vasárnap este az egyiptomi fővárosban keresztények csoportja az egyiptomi televízió székháza elé akart vonulni, hogy tiltakozzon egy templomuk ellen nemrég elkövetett támadás miatt. A katonai rendészet azonban megakadályozta őket ebben, és ekkor robbantak ki az összecsapások. A tüntetők szerint a katonai rendészet támadt rájuk, mellettük muszlim garázdák Molotov-koktélokat hajigáltak a menetre, és a koptok válaszul gyújtottak fel több katonai gépkocsit.

Az egyiptomi tévé híradása szerint a tiltakozók elragadtak a katonáktól néhány fegyvert, és tüzet nyitottak rájuk. A tiltakozók gyújtópalackokkal dobálták meg a helyszínre vezényelt katonai terepjárókat, és felgyújtottak egy páncélozott szállító járművet is.

Különleges bánásmód

A kopt egyházat a hagyomány szerint Szent Márk alapította, aki Alexandria püspöke, az egyház első vértanúja volt. A kopt elnevezés az egyiptomit jelentő görög aigüptioi szó torzulása, az arab hódítók így nevezték az ország őslakosait, és csak később kapott vallási jelleget.

Az arab kalifák elfogadták a koptok különállását, bár sosem hagytak fel az erőszakos térítési kísérletekkel, így az arab világ legnépesebb keresztény közösségét alkotó koptoknak számos megpróbáltatásban volt részük. A koptoknak ma is diszkriminációban van részük, így alacsony a képviseletük az államigazgatásban, bizonyos foglalkozásokból ki vannak zárva, vallásuk fel van tüntetve személyi igazolványukban.

Egyiptomban a kopt keresztények és muzulmánok közötti ellenségeskedés legutóbbi kirívó erőszakcselekménye május 7-én történt, amikor Kairóban több száz ember összeverekedett, és az összetűzésben 12 ember meghalt, 52 pedig megsebesült. A verekedés úgy robbant ki, hogy mintegy ötszáz szalafista muzulmán összegyűlt egy templomnál, miután úgy értesült, hogy ott fogva tartanak egy fiatal nőt, mert a keresztény hitről áttért az iszlámra, és ki akarták szabadítani. 
A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának közel 10 százaléka kopt keresztény, jobbára ortodox.