Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tüntető nőkre támadtak Jemenben

2011.10.10. 11:02
A Nobel-békedíjas jemeni újságírónőt ünneplő, tüntető nőkre támadtak vasárnap rendszerhű férfiak az arab országban, és megsebesítettek közülük mintegy negyvenet – közölték hétfőn egészségügyi források.

A Nobel-bizottság három nőnek: a libériai elnöknek, egy libériai nőjogi aktivistának és Tavakkul Karman jemeni újságírónak ítélte oda pénteken a 2011. évi Nobel-békedíjat.

Karman emblematikus alakja a Jemenben 33 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnök rendszere ellen kirobbant tiltakozó megmozdulásoknak. A vasárnap esti eset a Szanaától 270 kilométerrel délnyugatra lévő Taizzban, Karman szülővárosában, egyúttal az elnök távozását követelő tüntetések egyik fő helyszínén történt.

"Száleh elnök rendszerének szolgálatában álló férfiak kövekkel és üres palackokkal támadtak a tüntetőkre, és negyvenet megsebesítettek közülük" – közölte a francia hírügynökséggel a tüntetést szervező bizottság egyik tagja. Egy meg nem nevezett egészségügyi forrás megerősítette ezt a számot.

Hétfő hajnalban is volt egy véres konfliktus Taizzban: az elnökhöz hű katonák összecsaptak olyan törzsi fegyveresekkel, akik a rendszer ellenzékéhez tartoznak, és az összecsapásban megsebesült három ember – közölték szintén egészségügyi források.