Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Kigolyózták a hatalomból a lett választások győztesét

2011.10.11. 06:21
Hiába szerepelt le a választásokon, kormányfő maradhat Lettországban Valdis Dombrovskis, miután pártja két másik jobboldali párttal koalícióra lépve többséget szerzett a parlamentben. A hatalomból így újra kimarad az ország lakosságának harmadát képviselő orosz kisebbségi párt, bár a választást megnyerte.

Összefogtak a választásokon vesztes jobbközép pártok, így hiába nyerte meg a választást a lettországo oroszok pártja, a Harmónia Központ, nem lesz kormánytényező.

A szeptember 15-i választásokon a szavazatok harminc százalékával győztes kisebbségi párt 31 mandátumot szerzett a 100 fős törvényhozásban, így egyedül nem lett volna képes kormányt alakítani. A második helyen végzett Reformpárt, a választásokig kormányzó, a szavazáson harmadik helyett szerzett Egység Blokkja és a negyedik Nemzeti Unió viszont egy hónapnyi tárgyalás után megállapodásra jutott és koalícióra lépett. A három jobboldali pártnak 56 képviselője van a parlamentben, ami kényelmes többséget biztosít.

A miniszterelnök újra az Egység Blokkját vezető Vladis Dombrovskis lehet. Domrovskis és kabinetje tagjainak megbízatását az új lett parlament várhatóan október 17-i ülésén hagyja jóvá, az államfő javaslata alapján.

Lettország 1991-es függetlenné válása óta először fordult elő, hogy az orosz kisebbség pártja nyerte meg a parlamenti választásokat. Ilyen párt az elmúlt húsz évben soha nem volt tagja a rigai kormánynak. A Harmónia Központ korábban azt remélte, ezúttal nem hagyhatják ki a kabinetből, hiszen az ország 2,2 milliós lakosságának harmada oroszajkú.