Megkezdődött a Halálkufár pere

2011.10.11. 19:56

Butot 2008-ban Thaiföldön tartóztatták le, de a kiadatása körül kialakult elhúzódó amerikai-orosz diplomáciai párharc után csak tavaly szállították az Egyesült Államokba. Noha a pert világszerte óriási érdeklődéssel figyelik, az eljárás megkezdésekor - helyhiányra hivatkozva - a bírósági portrérajzolón kívül egyetlen tudósítót sem engedtek be a manhattani tárgyalóterembe.

A volt szovjet katonatiszt ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, amelyek között az összeesküvés is szerepel. But elítéltetése esetén életfogytiglani szabadságvesztést kaphat. Az ügyészség a fedett ügynökök tanúvallomása mellett lehallgatott telefonbeszélgetéseket, dokumentumokat és a vádlott lefoglalt laptopján talált e-maileket tudja fölvonultatni.

A vádirat szerint But ügyfele volt többek között Moammer Kadhafi volt líbiai vezető és Charles Taylor volt libériai elnök, valamint az afganisztáni tálibok. A 44 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl.

A 90-es évek elejétől felvásárolt több tucat régi, szovjet gyártmányú teherszállító repülőgépet, amelyek folyamatos mozgásban voltak; úti céljaik között gyakran szerepeltek a világ válságövezetei. Az évtized végén amerikai és ENSZ-szekértők But járatait jelölték meg az Afrikában felbukkanó, egyre fejlettebb fegyverek fő forrásaként.

Az amerikai hatóságok szerint az orosz kereskedő nemzetközi fenyegetést jelent, mert terroristacsoportokat segít, és pénzügyi szankciókkal sújtották állítólagos libériai és kongói fegyverüzletek miatt. 2002-ben Belgiumban pénzmosással vádolták meg, és az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. But ez elől Moszkvába menekült, mert az ottani hatóságok visszautasították az együttműködést.

Az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) fedett ügynökeinek, akik egy kolumbiai gerillaszervezet, a Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) tagjainak adták ki magukat, 2008 márciusában sikerült Thaiföldre csalniuk Butot, ahol egy bangkoki szállodában letartóztatták. Az orosz több millió dollár értékű fegyvert - több mint 700 föld-levegő rakétát, ötezer Kalasnyikov gépkarabélyt, több millió töltényt, taposóaknákat, éjjellátó-készülékeket és ultrakönnyű kisrepülőgépeket - kínált eladásra.

Oroszországban van néhány befolyásos ember, aki őszintén aggódik amiatt, hogy Viktor But esetleg vallani fog - mondta Michael Braun, a DEA korábbi műveleti főnöke, aki a But elleni nyomozást vezette, Butnak az orosz katonai és titkosszolgálati körökhöz fűződő kapcsolataira célozva.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport