György
14 °C
24 °C

Nagy erőkkel keresik a berlini merényletkísérlet elkövetőit

2011.10.11. 12:03
Az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni egy gyújtóbombás merényletet hétfőn Berlinben. A támadásért egy szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget, a rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőket. A német jobboldal szerint az illetékesek hosszú ideje alábecslik a szélsőbaloldal jelentette veszélyt.

Szigoríthatják a biztonsági intézkedéseket a németországi pályaudvarokon a hétfői, meghiúsult merényletkísérlet után. A német rendőrség hétfőn az utolsó pillanatban akadályozta meg, hogy a berlini főpályaudvaron felrobbanjon egy gyúlékony anyaggal megtöltött palackokból összerakott bomba. A hatóságokat vasutasok riasztották, amikor rábukkantak a sínek mellett elhelyezett gyanús csomagra a főpályaudvarra bevezető egyik alagút északi bejáratánál, alig 100 méterre a peronoktól.

Hivatalos közlés szerint ismeretlen tettesek néhány órával korábban gyújtóbombás merényletet hajtottak végre a Berlin és Hamburg között közlekedő vonat pályájának brandenburgi szakaszán. A keletkezett tűz következtében több jelzőberendezés megrongálódott. A támadás miatt a két város közötti vasúti összeköttetés még keddre sem állt helyre teljes mértékben.

Az elkövetett, illetve tervezett merényletekért - egy izlandi vulkán után - Hekla néven jelentkező szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget. A csoport az interneten közzétett nyilatkozata szerint az afganisztáni német katonai szerepvállalás ellen kívánt tiltakozni. Követelték Bradley Manning, az amerikai diplomáciai táviratokat kiszivárogtató amerikai katona szabadon engedését is.

A berlini hatóságok a szélsőbaloldali csoport állásfoglalását hitelesnek nevezték. Berlin város belbiztonságért felelős szenátora kedden közölte, hogy fontolóra vették a biztonsági intézkedések szigorítását a pályaudvarokon. A szenátor ugyanakkor a lakosság segítségét kérte, hangoztatva, hogy nem tudnak minden vasúti sín mellé rendőrt állítani.

Ezzel egy időben a berlini tartományi parlament pártjai között fellángolt a vita arról, hogy a hatóságok a szélsőjobboldalhoz viszonyítva megfelelő keménységgel lépnek-e fel a szélsőbaloldallal szemben is. A konzervatív CDU annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőbaloldali terrorizmus veszélyét az illetékesek már hosszú ideje alábecsülik.