Ervin
14 °C
22 °C

Az USA bekeményít Iránnal szemben

2011.10.12. 23:32

Iránnak súlyos következményekkel számolnia a Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete ellen tervezett merénylet miatt - jelentette ki szerdán a CBS televíziónak nyilatkozva Joe Biden amerikai alelnök. A tervezett terrorakció a Chevrolet-művelet fedőnevet kapta az amerikai sajtóban szerdán nyilvánosságra hozott értesülések szerint, amiben közrejátszhatott, hogy az egyik vádlott, Manssor Arbabsiar használtautó-kereskedő volt a texasi Corpus Christiben.

Az amerikai kormány hivatalosan ugyan csak az iráni Iszlám Forradalmi Gárda külföldi műveletekre szakosodott Kudsz Különítményének néhány vezetőjét gyanúsította meg, de szakértői szinten azt feszegetik, hogy vajon pusztán az elitegység néhány tagja önállósította-e magát, avagy a legfelső teheráni körök tudtával folyt az összeesküvés. A Kudsz Különítmény ugyanis, akárcsak a gárda, közvetlenül a legfőbb vallási vezető, Szajed Ali Hamenei ajatollah irányítása alá tartozik.

Biden alelnök nyilatkozata szerint az Egyesült Államok ismerteti a világ vezetőivel a merénylettel kapcsolatos álláspontját, és hangsúlyozta, hogy Iránnak felelnie kell a tetteiért, amelyekért a mostaninál is erősebb nemzetközi elszigeteltséget érdemel.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a leleplezett merénylet a terrorizmusnak nyújtott iráni támogatás "veszélyes kiterjesztésének" jele, amelynek nemzetközi választ kell maga után vonnia.

"Az ilyen felelőtlen lépések aláássák a nemzetközi normákat és a nemzetközi rendszert. Iránnak felelnie kell a cselekedeteiért" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője. Clinton külügyminiszter telefonon szólította fel kollégáit az összeesküvés elítélésére, Susan Rice ENSZ-nagykövet pedig személyesen számolt be a Biztonsági Tanács tagjainak - köztük a Teheránban és Washingtonban egyaránt nagykövetséget fenntartó Kína és Oroszország képviselőinek - az amerikai fővárosban kedden nyilvánosságra hozott merénylettervről, amely Barack Obama elnök szerint súlyosan megsértette az amerikai és a nemzetközi jogrendet.

William Burns külügyminiszter-helyettes szerdán összehívta a Washingtonban akkreditált összes külföldi diplomácia képviselet vezetőjét és tájékoztatta őket az ügy részleteiről. Az amerikai diplomáciai tárca kapcsolatba lépett az Arab Liga, az Öböl-menti Együttműködési Tanács és az Iszlám Konferencia vezetőivel is.

John Kerry, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke szerdán nem zárta ki a katonai válasz lehetőségét. "Nem hiszem, hogy jelenleg bármilyen lehetőséget is ki kellene zárni" - jelentette ki Kerry, aki szerint az elsődleges feladat jelenleg "a bizonyítékok nagyon gondos tanulmányozása." A szenátor elmondta, hogy a kormányzat tájékoztatta a törvényhozás hírszerzési, katonai, belbiztonsági és külügyi bizottságának tagjait a feltételezett összeesküvés részleteiről.

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy feketelistára tette a Mahan Air iráni kereskedelmi légitársaságot. Az indoklás szerint a Mahan Air katonákat szállít kiképzésre Irán és Szíria között, valamint lehetővé teszi, hogy iráni tisztségviselők és fegyverek titokban külföldre juthassanak.

Az iráni külügyminisztérium szerdán berendelte az Egyesült Államok érdekeit az iszlám köztársaságban képviselő Svájc ügyvivőjét és tiltakozott az amerikai vádak ellen. Az alpesi ország nagykövete Washingtonba utazott, hogy találkozzon Clinton külügyminiszterrel. Az amerikai külügyminisztérium nemzetközi utazási figyelmeztetést adott ki, amelyben rámutatott, hogy az összeesküvés leleplezése nyomán "Amerika-ellenes akciókra" lehet számítani.