Eleonóra
-1 °C
2 °C

Iráni terrorra figyelmeztet az amerikai külügy

2011.10.12. 06:38
A kedden nyilvánosan leleplezett merényletkísérlet arra utal, hogy az iráni kormány terrortámadásokkal próbál bosszút állni bírálóin, véli az amerikai külügyminisztérium, amely figyelmeztetést adott ki a terrorveszély növekedése miatt.

Terrorveszélyre figyelmeztette az amerikai állampolgárokat az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint kedd éjszaka. A külügyminisztérium szerint a kedden leleplezett merényletterv arra utal, hogy az iráni vezetés "sokkal agresszívabban öszpontosít a terrorista tevékenységre", különösen az országot bíráló országok diplomatáival szemben.

Az amerikai hatóságok kedden jelentették be, hogy két iráni származású férfi az iráni kormány támogatásával mexikói drogkartelleket felbérelve kísérelte meg meggyilkolni Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetét.

Az Adel al-Dzsubeir meggyilkolására szőtt tervek egyike szerint egy washingtoni éttermet robbantottak volna fel nagyerejű pokolgéppel. A támadásban a szaúdi nagykövet mellett további száz-százötven ember veszthette volna életét, köztük amerikai kongresszusi képviselők és szenátorok is.

Az összeesküvők további támadások elkövetését is tervezték, például a szaúdi és az izraeli nagykövetség felrobbantását Washingtonban és Buenos Airesben.

Bár az összeesküvést nyilvánosan kedden leplezték le, Tommy Vietor, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint Barack Obama elnök június óta tudott a készülő merényletekről.

Szaúd-Arábia Irán legnagyobb regionális riválisa. Bár népességét tekintve Szaúd-Arábia jóval kisebb Iránnál, gazdasági erejének köszönhetően hadserege felszereltsége messze meghaladja az irániét. Szaúd-Arábia az Egyesült Államok szövetségeseként emellett számíthat az amerikai hadsereg támogatására is.