Lehel
17 °C
27 °C

Tizenöt gyújtóbombát találtak Berlinben

2011.10.12. 19:28
Fokozottan ellenőrzik Berlinben a pályaudvarokat és a vasút környékét, mert az elmőlt napokban több gyújtóbombát találtak. A hírhedt Vörös Hadsereg Frakció terrorszervezet is gyújtogatással kezdte a 70-es években.

A német belügyminiszter szerint az elmúlt három napban hét helyen összesen tizenöt gyújtóbombát találtak a hatóságok pályaudvarokon, illetve vasúti sínpályák közelében Berlinben. Hans-Peter Friedrich szerda délutáni sajtóértekezletén közölte, hogy a gyújtóbombák közül kettő robbant fel, személyi sérülés nem történt. A történtek nyomán a rendőri készültség fokozását rendelte el. A pályaudvarokat és környéküket megerősített egyenruhás, illetve polgári járőrök ellenőrzik, és az ellenőrzést helikopterek segítik.

Lángok balról

A miniszter rendkívüli aggodalmának adott hangot a merényletek, illetve merényletkísérletek miatt, azokat elfogadhatatlannak nevezte és a tettesek gyors kézre kerítését ígérte. A nyomozással kapcsolatban ugyanakkor részleteket nem közölt. Hans-Peter Friedrich szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a támadások mögött a szélsőbaloldalról származó csoportok állhatnak, azt azonban bizonyítékok híján elutasította, hogy szélsőbaloldali terrorizmusról beszéljen.

Peter Ramsauer közlekedési miniszter bűnös terrorcselekményekről beszélt és a terrorizmus milyen formáját elfogadhatatlannak nevezte, függetlenül attól, hogy mögötte a szélsőjobb vagy a szélsőbaloldal áll.
Több konzervatív politikus és a rendőrség szakszervezete viszont egyértelműen a szélsőbaloldalnak tulajdonította a támadási kísérleteket.

A CDU-s Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsági bizottságának vezetője a történtek nyomán a hetvenes évek szélsőbaloldali terrorszervezetének, a Vörös Hadsereg Frakciónak (RAF) a merényleteit idézte fel. Bosbach emlékeztetett arra, hogy a RAF is gyújtogatásokkal kezdte, majd gyilkosságokkal folytatta. A politikus attól azonban tartózkodott, hogy közvetlen párhuzamot vonjon a Vörös Hadsereg Frakció és a mostani gyújtóbombás merényletkísérletek elkövetői között.

Eső jobbról

A gyújtóbombák elhelyezését hétfőn egy Hekla nevű - a hatóságok szerint a szélsőbaloldalhoz tartozó - csoport vállalta magára. A gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokat valószínűleg még vasárnapról hétfőre virradóan helyezhették el. Részben a szerencsének és főként az esős időjárásnak tulajdonították, hogy csak két szerkezet robbant fel. Az akciók egész Berlin területére kiterjedtek, és a gyújtószerkezeteket a főpályaudvaron, valamint fontosabb vasúti csomópontokon helyezték el. Az akciók valószínáleg folytatódnak, és nem a hatóságok azt sem tartották kizártnak, hogy más városokra is átterjednek.

A karlsruhei szövetségi ügyészség államellenes szabotázscselekmények gyanújával szerdán hivatalos vizsgálatot indított. Az ügyészség a szövetségi bűnügyi hivatal közreműködését kérte.