Második nekifutásra elfogadta az eurós mentőcsomagot Szlovákia

2011.10.13. 18:14
Az előrehozott választásért cserébe az ellenzéki Smer támogatta az európai mentőcsomag bővítését a szlovák parlamentben, így második nekifutásra sikerült elfogadni a javaslatot. Szlovákia volt az utolsó euróövezeti tagország, amely megszavazta a csomag bővítését, 7,7 milliárdot állnak a 780 milliárd eurós elméleti alapból.

Az ellenzéki Smerrel kötött paktum alapján a szlovák parlament csütörtökön, második nekifutásra elfogadta az eurós mentőcsomagot, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) bővítéséről szóló javaslatot. Iveta Radicova kormánya kedden belebukott a terv elutasításába, mert az ESFS-ről szóló döntést bizalmi szavazással kötötte egybe. A koalíciós partnerek közül a liberálisok elutasították a döntést, és akkor az ellenzéki Smer sem támogatta.

A bukás után kezdődött egyeztetéseken a Smer a választások előrehozását kérte az ESFS támogatásáért cserébe. A parlament csütörtöki ülésén előbb a választások előrehozását lehetővé tevő alkotmánymódosítást szavazták meg, majd a feloszlott kormánykoalíció három pártja - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Híd - és a Smer támogatásával a mentőcsomagról szóló javaslatot is.

Az EFSF-ről szóló csütörtöki vita a várakozásoknak megfelelően nagyon rövid volt, miután a kormány javaslatát az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) is előzetesen támogatásáról biztosította.

A törvényjavaslatra 114 képviselő mondott igent, 30-an ellene szavaztak, míg hárman tartózkodtak. A kormány javaslatának elfogadásához ezúttal 76 igenre volt szükség.

Szlovákia volt az utolsó az euróövezet tagországai közül, amelyik elfogadta a csomag bővítését. Szlovákia 7,7 milliárd eurót fizet be a 780 milliárd eurós elméleti keretbe.  • Bérelnék
  • Bankszámla