Lemondott a brit védelmi miniszter

2011.10.14. 22:08

Péntekig benyújtotta lemondását Liam Fox brit védelmi miniszter, aki ezzel belebukott a múlt hétvégén kirobbant botrányba. Foxot a brit sajtó értesülései szerint szinte minden hivatalos útjára elkísérte egy barátja, a 34 éves Adam Werritty, aki Fox tanácsadójának adta ki magát.

Fox szerint Werritty semmilyen titkos információhoz nem fért hozzá és üzleti tevékenységéhez sem kapott tevékenységet. Werrittynek a brit sajtóértesülések szerint a hadiiparhoz köthető érdekeltségei vannak, ugyanakkor Foxhoz fűződő személyes kapcsolatának jellege pontosan még nem tisztázódott.

Fox a lemondását indokolva elismerte, hogy hibázott, amikor lehetővé tette a személyes érdekeit és a kormányzati tevékenységét elválasztó határ "elmosódását". Mivel a következmények "az utóbbi napokban egyre világosabbá váltak", magát is szembesítenie kellett azzal, hogy "a nemzet érdeke előbbre való a személyes érdeknél".

A brit sajtókommentárok szerint bár Fox formailag maga mondott le, minden bizonnyal David Cameron miniszterelnök bírta rá a döntésre. Fox Cameron kormányának első lemondott minisztere.

Cameron Philip Hammond eddigi közlekedési minisztert nevezte ki védelmi miniszternek.