Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Salitot Németországban adhatják át Izraelnek

2011.10.14. 08:50

Sajtóértesülések szerint Németországban adják át Izraelnek a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya által öt évvel ezelőtt foglyul ejtett Gilád Salitot.

Több német újság meg nem nevezett közel-keleti forrásokra hivatkozva pénteken arról számolt be, hogy az elrabolt izraeli katonát rövid időn belül orvosi vizsgálatra Németországba szállítják, és a hivatalos átadásra ezt követően kerül sor.

Gilad Salit
Gilad Salit

Az idézett források további részleteket nem közöltek. A korábbi értesülések arról szóltak, hogy az elrabolt katonát a palesztinok a jövő héten Egyiptomban adják át Izraelnek, sőt állítólag már Egyiptomba is csempészték őt. Hivatalos forrásból a hírt nem erősítették meg.

Izrael és a radikális palesztin szervezet között a hét elején jött létre megállapodás arról, hogy Salit szabadon bocsátásának fejében az izraeli hatóságok több mint ezer palesztin foglyot engednek ki a börtönből.

A német szövetségi hírszerzés, a BND közreműködött a fogolycseréről szóló megállapodás létrejöttében - erősítette meg az ezzel kapcsolatos korábbi értesüléseket a Der Tagesspiegel. A berlini napilap ezzel kapcsolatban aktív és csendes közvetítésről beszélt, amely információi szerint hosszú időn keresztül folyt.

A  közreműködő ugyanaz az ügynök, bizonyos Gerhard Conrad volt, aki 2008-ban sikerrel közvetített a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet és Izrael között. Akkor a Hezbollah két meggyilkolt izraeli katona holttestét adta át a többi között öt bebörtönzött Hezbollah-milicista szabadon bocsátása fejében. Három évvel ezelőtt a kancellári hivatal a nyilvánosság előtt méltatta a BND érdemeit, ezúttal azonban sem a hírszerzés, sem a kancellár hivatala sem közölt semmit. A Der Tagesspiegel ugyanakkor utalt arra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hét közepén köszönetet mondott Angela Merkel kancellárnak és a "német közvetítőnek" a fogolycsere támogatásáért.  • Vennék
  • Hírek