Klaudia
-3 °C
3 °C

Amerikai légicsapásban meghalt a terrorista Avláki fia

2011.10.15. 12:20

Amerikai erők légi csapásai következtében az al-Kaida terrorszervezet hét feltételezett tagja vesztette életét Jemenben - közölte szombaton a jemeni védelmi tárca. A péntek esti támadásban meghalt Ibrahim al-Banna, az al-Kaida arab-félszigeti propagandafőnöke, valamint Abderrahman al-Avláki.

Utóbbi a fia volt Anvar al-Avláki radikális hitszónoknak. A jemeni-amerikai állampolgárságú imám szeptember végén vesztette életét a jemeni Márib tartományban végrehajtott amerikai légicsapás során. Fiának halálhírét megerősítette egy Sabva tartománybeli falusi kórház. Abderrahman al-Avláki mellett a péntek esti támadásban meghalt apjának egy unokafivére és három törzsi vezető is.Al-Banna egyiptomi állampolgár volt.

A szanaai kormányiroda közleménye szerint részt vett Jemen területén végrehajtott, illetve tervezett terrorcselekményekben. A pénteki légi csapásokra válaszul feltételezett al-Kaida tagok rakétákat lőttek ki egy földgázvezetékre, amely kigyulladt. A lángok néhány kilométerre az Ádeni-öbölben lévő gáztermináltól borították el a csővezetéket. A tűz nyomán felszálló füstfelhőt még 20-30 kilométernyi távolságból is látni lehet - jelentették szemtanúk.