Eldurvult a római bankárellenes tüntetés

2011.10.15. 16:32 Módosítva: 2011.10.15. 16:45
Világszerte tüntetéseket tartottak szombaton a felháborodottak, azaz annak az új típusú, Spanyolországból kiindult tiltakozó mozgalomnak a részvevői, akik a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt kialakult társadalmi elégedetlenséget fejezik ki akcióikkal. A legnagyobb balhé Rómában alakult ki. Londonban Julian Assange is beszédet mondott.

Felgyújtották az olasz védelmi minisztérium egyik melléképületét a felháborodottak mozgalmának római tüntetésén törő-zúzó, álarcos csoportok.

Nem sokkal délután öt óra előtt lángok csaptak fel az épületben, amelyet mintegy száz, fekete álarcot viselő ember vett körül. Az ismeretlenek két autót is felgyújtottak. A tűzoltók a továbbra is békésen tüntető több tízezer felvonuló miatt csak nehezen tudtak a helyszínre jutni.

Világszerte tartottak ma bankárellenes tüntetéseket, melyek közül a római volt a legnagyobb. A város központjában már kora délutánra több tízezren gyűltek össze, olyan feliratokkal, mint „Csak egy megoldás van, a forradalom", vagy „Nem vagyunk pusztán vagyontárgyak a bankárok kezeiben", és a tömegben feltűnt egy koporsó is, rajta az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi nevével. A tüntetőket felháborítja, hogy Berlusconi kormánya 60 milliárd eurós megszorító csomagot hozott, s most pénteken mégis megnyerte a parlamenti bizalmi szavazást.

A tüntetők többsége békésen vonult fel, volt zene, tánc és ingyen sört is osztottak. Volt, aki sárkánynak öltözött be, így tiltakozva az olasz jegybank eddigi, az Európai Központi Bank új  elnöke, Mario Draghi ellen, akinek a neve olaszul sárkányt jelent.

Nem mindenki maradt azonban békés. Róma legfőbb idegenforgalmi látványosságai, mint a Colosseum, vagy a Forum Romanum zárva tartanak szombaton, és négy metróállomást lezártak. Kétezer rendőrt mozgósítottak: a hatóságok incidensektől tartanak, mert 2010 decemberében, az akkori hasonló tüntetések utcai harcokba torkoltak,  és több tucat ember sérülését okozták. A félelem nem volt alaptalan: a tüntetők menetéből valóban kivált egy kis, erőszakos csoport, a melynek tagjai azután boltok üvegeit törték be, és autókat gyújtottak fel.

A Black Bloc szélsőséges csoport feketébe öltözött, arcukat eltakaró tagjai a rendőrséggel is összecsaptak és elfoglalták a Forum Romanumon a Maxentius-bazilikát, a turisták pedig menekültek.

A hatóságok végül vízágyúkkal oszlatták a tömeget a lateráni Szent János bazilika előtti téren is. Az erőszakosokat a tömeg is megpróbálta kiszorítani a menetből, többnyire sikertelenül. Több helyszínen a békés tüntetők az erőszakosokkal verekedtek össze.

Madrid, London, Frankfurt, New York

Madridban a felvonulók öt oszlopban indultak el a külvárosokból, hogy azután az eredeti, májusi megmozdulások gócpontjában, a Puerta del Sol téren találkozzanak. A tüntetők azt tervezik, hogy az éjszakát is itt töltik majd.

Londonban ezrek gyűltek össze a Cityben, a brit főváros pénzügyi szívében, nem messze a tőzsde épületétől. A tüntetők egy része maszkot viselt, s egy órával a megmozdulás kezdete után összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, amikor megpróbáltak a tőzsde felé előrenyomulni. Julian Assange, a Wikileaks vezetője is beszédet mondott a tüntetőknek a Szent Pál katedrális előtt a kapzsi és korrupt politikai elitről.

Számos német városban szombaton több ezer ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a pénzpiacok hatalma ellen. Frankfurtban mintegy ezer ember tiltakozó menetben vonult az Európai Központi Bank székházához olyan jelszavakkal, mint például „A spórolókat mentsétek meg, ne a bankokat", illetve „Az életünkkel spekuláltok." Münchenben mintegy ezren tiltakoztak a pénzügyi rendszer igazságtalanságai ellen. Köln belvárosában néhány százan gyűltek össze. Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD főtitkára azt mondta: a pártja támogatja a békés nemzetközi tiltakozó mozgalmat a bankok és pénzpiacok hatalma ellen. Az SPD hatékonyabb kontrolt szeretne, és szorgalmazta, hogy ne csak az egyszerű adófizetőknek kelljen viselniük a válság következményeit, hanem a magánhitelezők is vegyék ki részüket az európai adósságválság legyűréséből.

A mozgalom a mostani szombatot szimbolikus nappá akarta tenni: 82 ország 951 városában (köztük Budapesten) hirdettek tüntetéseket, hogy ezzel tiltakozzanak a válság miatti elszegényedés, a pénztőke uralma, illetve úgy általában a bankárok és a politikusok ellen, akiket azzal vádolnak, hogy kapzsiságukkal és a rossz kormányzással tönkretették a gazdaságot,  és milliókat tettek ki nélkülözésnek. Az időpont kiválasztásában nyilván szerepet játszott, hogy a „felháborodottak" mozgalma éppen öt hónappal ezelőtt, május 15-én indult útjára Madridban.

A tiltakozások szombaton Új-Zélandon és Ausztráliában kezdődtek, majd Ázsiában (Tokióban, Manilában, Tajpejben) folytatódtak. De csak viszonylag kis tömegeket mozgattak meg: Aucklandben, Új-Zéland legnagyobb városában 3 ezren, az ausztráliai Sydney-ben 2 ezren, Tokióban pedig mindössze néhány százan vettek részt a tüntetéseken.  • Hírek
  • Hírek