Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tokió még mindig sugároz

2011.10.15. 16:34

Egy japán polgárokból alakult szervezet vizsgálatai szerint a márciusi  reaktorbaleset után hét hónappal még mindig lehet olyan területeket találni a japán fővárosban, ahol a radioaktív háttérsugárzás mértéke meghaladja a határértékeket, írja a New York Times. A kormány és a tokiói hatóságok szerint pedig semmi ok az aggodalomra, Tokió 260 kilométerre, biztonságos távolságban fekszik a katasztrófa helyszínétől, Fukusimától.

Az egyik vizsgálat ugyanakkor kimutatta, hogy az egyik baseball-stadion melletti földterület radioaktív sugárzása ugyanolyan magas értéket mutat, mint a Csernobil melletti területek. A civil vizsgálatok során még legalább húsz ilyen területet találtak Tokióban. A vizsgálati eredményeket egy atomenergiáva foglalkozó kutatóközpont tette közzé.

Figyelmeztető kordonnal elkerített, a normálisnál magasabb radioaktivitású terület Tokióban
Figyelmeztető kordonnal elkerített, a normálisnál magasabb radioaktivitású terület Tokióban
Fotó: Kyodo

A tavaszi katasztrófa után nem sokkal világossá vált, hogy a szél és az eső következtében a reaktorból kiszabadult szennyeződés a vártnál nagyobb területen szóródott szét. A fukusimai reaktortól harminc kilométerre is magas szennyezettséget mértek. A Tokióban mért cézium-koncentráció viszont aggasztja a tudósokat, mivel erre senki nem számított, éppen ezért eddig nem is mérték az értékeket.

A kormányt vádolják

A szakemberek és tudósok azzal vádolták a kormányt, hogy lassúságuk miatt csak nagyon későn (vagy még akkor sem) fogták fel, mekkora veszélyt jelenthet a baleset az országra, és így a lakosság igen nagy részét tették ki a káros sugárzásnak. A felelősségre vonást emlegető hangok arra is rámutatnak, hogy a kormány a baleset után sietett kijelenteni, hogy a radiaoktív szennyeződés csak a helyszínt és közvetlen környékét veszélyezteti, de civil szervezetek egy hét alatt bebizonyították, hogy ez nem igaz.

A nagaszakai egyetem környezetgazdálkodási tanszékének egyik tanára, az eredetileg orvos  végzettségű Kijosi Toda szerint a japán kormány nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megfelelően tájékoztassa a lakosságot a kézzelfogható veszélyekről. „A radioaktív részecskék a levegőből és a táplálékból kerülnek be a szervezetbe, de erről a kormány mélyen hallgat, és nem tájékoztatja az állampolgárokat arról, mekkora sugárzásnak vannak kitéve."

Októberi állapotok a fukusimai erőmű 3-as reaktoránál
Októberi állapotok a fukusimai erőmű 3-as reaktoránál
Fotó: IAEA/Handout

Magasabb a határértéknél

A tokiói vizsgálatok eredménye közel sem tükrözi azt, hogy a valóságban mennyire szennyezett a japán főváros, ehhez alaposabb felmérések kellenek. Az viszont már a most nyilvánosságra került adatokból is kiviláglik, hogy a szennyezés mértéke a nemzetközileg elfogadott határértékeknél magasabb. A polgári szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a kormány komolyan vegye őket, és elkezdje a vizsgálatokat, erre azonban vajmi kevés az esély.

Kaoru Nogucsi, a főváros egészségügyi rendszeréért felelős szakember szerint az eddig elvégzett vizsgálatok kielégítők voltak. „Tokió a világ egyik legzsúfoltabb, legbeépítettebb városa, rengeteg a betonfelület, amiről az esetleges szennyeződést az eső már régen lemosta." A hivatalos vizsgálatok szerint a fővárosban csak két területen, egy a központtól nyugatra található, magasabban fekvő részen, illetve a már említett baseballpálya környékén tapasztaltak a megengedettnél magasabb háttérsugárzást.

Köcsögökből jött a sugár

A Times cikkének megjelenése után nem sokkal az NHK, a japán közszolgálati televízió azt jelentette, hogy a tokiói stadion mellett mért nagy mértékű sugárzásnak nincs köze a fukusimai katasztrófához. A csatorna szerint a számlálókat néhány, a környéken fadobozban elásott, sugárzó köcsög térítette ki.