Az Arab Liga már besokallt Szíriától

2011.10.16. 14:38

Szíriában a kormánykatonák éles lőszerrel tüzet nyitottak egy temetési menetre, hogy feloszlassák a tömeget. Egyelőre nincsenek értesülések a Deir ez-Zúr városban történtek áldozatairól.

A kormánykatonák Zijád al-Obeidi temetésén használták fegyvereiket. A férfit, aki a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) részére dolgozott Szíriában, még szombaton ölték meg. A városban bujdosott azóta, hogy két hónappal ezelőtt a települést a kormánycsapatok megostromolták. Temetése vasárnap volt, amelyen Rámi Abdul-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint hétezren követelték a Bassár el-Aszad szíriai államfő távozását.

Ez már sok

Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap a pánarab szervezet székhelyén, az egyiptomi fővárosban, Kairóban arról határoznak, hogy felfüggesszék-e Szíria tagságát a szervezetben, ezzel is nyomást gyakorolva Damaszkuszra, hogy szüntesse be a kormányellenes tüntetők elleni megtorló akciókat.

A vasárnapi ülést több Perzsa-öböl menti arab állam kezdeményezte, amelyek közül néhány korábban visszahívta nagykövetét Damaszkuszból tiltakozásul az ellenzékieket ért megtorlások miatt. Az ENSZ adatai szerint mintegy háromezer ember halt meg a kormányzati leszámolásokban.

Egy tisztviselő szerint az Arab Liga más lépéseket is fontolgat, ha Szíria tagságának felfüggesztése nem éri el a vérfürdő leállítását. Részletekbe ugyanakkor nem bocsátkozott a nyilatkozó, aki kérte neve elhallgatását.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport