Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Húszan haltak meg egy mexikói börtönverekedésben

2011.10.16. 08:54

Verekedés közben húsz fogoly vesztette életét, másik tizenkettő pedig megsebesült a mexikói Matamoros börtönében szombaton.

A Mexikó északkeleti részén Tamaulipas szövetségi államban fekvő, az amerikai Bronsville-lel határos város börtönében először két fegyenc verekedett össze, majd mások is csatlakoztak csetepatéhoz. A rendőrség csak jelentős erő bevetésével tudta megfékezni az erőszakot és helyreállítani a rendet.

A hatóságok nem közölték, hogy mi volt a véres összetűzés oka. Csak annyit árultak el, hogy a foglyok nem próbálkoztak szökéssel. Tavaly márciusban 41 fegyenc szökött meg a matamorosi börtönből.
Tamaulipas állam fegyintézeteiből az utóbbi években többször szöktek meg rabok, s többször fordult elő, hogy sok halottat követelő verekedés tört ki a foglyok között. Tavaly összesen 340 rab oldott kereket a börtönökből. 
Néhány napja, csütörtökön a szomszédos Nuveo León szövetségi állam egyik börtönében történt hasonló verekedés. Monterrey közelében, a Cadereyta fegyintézetben hét rab vesztette életét, tizenkettő pedig megsebesült a körzet ellenőrzéséért harcoló két drogkartell, a Los Zetas és a Golfo elítéltjei közötti összecsapásban. 
Tamaulipas és Nuevo León államban is drogháború dúl: a két kábítószeres banda a határ túloldalára vezető drogcsempész útvonalak ellenőrzéséért küzd egymással.