Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Sokallják Salit szabadságának árát

2011.10.16. 18:00
Komoly vita robbant ki Izraelben a Gilád Salit szabadon bocsátásáért kötött alkuról. Az izraeli kormány 1027 palesztint enged szabadon, akik közül jónéhányan gyilkos terrortámadásokat követtek el. A biztonsági szolgálatok szerint ennél jobb alkut nem lehetett kötni.

Érzelmekkel teli vitát robbantottak ki az izraeli-palesztin fogolycsere ügyében az elmúlt évek palesztin terrortámadásaiban elhunyt izraeliek rokonai vasárnap. Az izraeli kormány a héten egyezett meg a Gázai övezetet irányító palesztin terrorszervezettel, a Hamásszal a fogolycserében, melynek keretében a Hamász szabadon engedi az öt éve elrabolt Gilád Salitot, akit időközben tizedesből őrmesterré léptettek elő. Cserébe Izrael 1027 palesztin foglyot, köztük halálos terrortámadások elkövetőit engedné szabadon.

Az AP jelentése szerint a vasárnap fellángolt vita aligha fog gátat szabni a fogolycserének, amely a tervek szerint kedden zajlik majd. Jellemző, hogy míg Izraelben azon megy a vita, hogy szabad-e terroristákat szabadon engedni egy izraeli katonáért cserébe, Gázában hősi fogadtatásra készülnek, mert ott a terroristákra szabadságharcosként és ellenállóként tekintenek.

Izraelben az ellenzők szerint túl nagy árat fizetnek az öt éve fogságba esett Salitért, az ezer fogoly elengedése túlzottan is megerősítheti a szélsőséges palesztin mozgalmakat a mérsékeltek kárára.

Szabadon engedik például azt a három terroristát is, akik 2003-ban felrobbantottak egy buszt, amin 17-en vesztették életüket. Az egyik áldozat, az akkor 17 éves Tal Kehrmann apja szerint a szabadon engedett terroristák újra gyilkolhatnak. "A következő elrabolt katona vére kevésbé vörös, mint Gilád Salité?" - kérdezte az AP-nek nyilatkozva.

Mások szerint ugyanakkor a csere, ha nem is arányos, de Salit szabadsága miatt megéri. "Annál rosszabb nincs is, hogy ha tudod, hogy él a fiad, mégsem ölelheted magadhoz" - nyilatkozta Joszefa Goldsteint, aki egy 2002-es merényletben vesztette el a lányát.

A kormány és a biztonsági apparátus mindenesetre úgy döntött, hogy jobb megállapodást nem tudnak kötni Salit szabadon engedése érdekében. Az AP jelentése szerint látszólag az izraeli közvélemény többsége is így érzi ezt.  • Vennék
  • Hírek