Rudolf
1 °C
13 °C

A kenyai hadsereg előrenyomult Szomáliában

2011.10.18. 21:39 Módosítva: 2011.10.18. 21:40

Kenya és a szomáliai kormány Mogadishuban megállapodott, hogy együttműködnek Szomáliában az iszlamista lázadók ellen. A kenyai hadsereg még vasárnap behatolt Szomália területére, emberrablók üldözésére hivatkozva. A szomáliai kormány a hét elején még azt állította, hogy ebbe nem egyezett bele, de kedden már beleegyezett az akciók összehangolásába.

A kenyai kormány szerint az al-Kaidával szövetséges, és a Szomália déli területeit ellenőrzése alatt tartó al-Shabaab milícia emberei rabolhattak el külföldi turistákat és segélymunkásokat október 16-án Kenyában.

Bár az Afrikai Unió békefenntartói és a szomáliai kormánycsapatok nagyrészt már kiverték a milícia fegyvereseit Mogadishuból, az al-Shabaab támadásokkal fenyegetőzött a szomáliai fővárosban, és a szomszédos országot is megfenyegette, amennyiben Kenya nem vonja vissza a milicisták üldözésére Szomáliába vezényelt katonáit. "A kenyai kormány sok katonát és katonai felszerelést fog veszíteni, amiért behatolt a területünkre" - hangzott el a szervezetet támogató egyik rádióban.

A kenyai katonák kedden folytatták előrenyomulásukat Szomália déli részén, már száz kilométerre hatoltak be szomáliai területre, és már a kulcsfontosságú Kismayo kikötő közelébe értek.

Kenya két, egyenként nyolcszáz fős zászlóaljat vezényelt Szomáliába, harckocsikat, helikoptereket és tüzérséget is küldtek. Elemzők attól tartanak, hogy Kenya is belesodródhat a két évtizede tartó szomáliai polgárháborúba. Szomáliának Mohamed Sziad Barré diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs működő kormánya, az átmeneti kabinet még az Afrikai Unió békefenntartóinak segítségével is csak nehezen tartja irányítása alatt a fővárost.

A keddi mogadishui tárgyalások idején egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy gépkocsiba rejtett pokolgépet a szomáliai külügyminisztérium közelében. A merénylő, és legalább három másik ember meghalt, hat pedig megsebesült. A két ország kormányküldöttsége feltehetően a minisztériumtól több kilométerre, egy másik épületben tárgyalt egymással.