Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Felhozzák a föld alatt rekedt ukrán bányászokat

2011.10.18. 18:55

Százötvenhárom bányász rekedt a föld alatt egy kelet-ukrajnai bányában áramszünet miatt – közölte kedd délelőtt a megyei állami bányafelügyeleti hatóság. Az áramszolgáltatást délutánra helyreállították, és megkezdődött a bányászok felszínre hozatala. A Donyeck megyei Novodzerzsinszka bányában az áramszünetet egy alállomáson történt üzemzavar okozta.

"Jelenleg minden bányász az aknákban tartózkodik, ahová friss levegőt pumpálnak be" – közölték kedd délelőtt a felügyelet illetékesei, hozzátéve, hogy dolgoznak az üzemzavar megszüntetésén.

Az Obozrevatel ukrán hírportál úgy tudta, hogy 146 bányász rekedt a mélyben az éjfél tájban történt áramszünet következtében. Leálltak a bánya biztonságos működéséhez szükséges aggregátorok, leállt a központi szellőztető ventillátor is – mondta el a portálnak Viktor Cseljubejev, a szénipari szakszervezetek regionális műszaki főellenőre.

A bányászokat nem tudták a felszínre hozni, mivel a bányakas, az akna aljára vezető lift is áram nélkül maradt. A bányászokat a fejtésről ideiglenesen a függőleges akna közelében lévő friss légáramlathoz vezették ki.

Délutánra megindult az áramszolgáltatás és az elektromos berendezések, közöttük az aggregátorok üzembe helyezése. Megkezdődött a bányászok felszínre hozatala. Senki sem sérült meg – közölte az ukrán bányászszakszervezet az RBK-Ukraina hírügynökség jelentése szerint.

A Dovodzerzinszka bányát újjáépítési munkák után 1981-ben helyezték üzembe. Kapacitása évi 430 ezer tonna szén. A kitermelés fő veszélyét a váratlan gázkitörések jelentik. A bányában 550-580 méter mélyen folyik a kitermelés.

Az állami bánya- és iparfelügyelet sajtószolgálatának korábbi közlése szerint Ukrajna szénbányáiban 2011 első hét hónapja alatt több mint 2500 bányász sérült meg, közülük 105 halálos kimenetelű sérülés volt. A hatóság szerint 2010 azonos időszakához képest 42 százalékkal nőtt a halálos kimenetelű balesetek aránya.