Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Gilád Salit kiszabadult

2011.10.18. 06:26 Módosítva: 2011.10.18. 12:05

Kedd reggel a rafah-i (Egyiptom és a Gázai övezet közötti) határátkelőnél a Hamász izraeli képviselők jelenlétében elengedte a 2006-ban túszul ejtett Gilád Salitot. Az izraeli Channel 2 tévéadó szerint Salit már  Izraelben van, ugyanakkor izraeli tisztviselők ezt egyelőre nem erősítették meg. Az izraeli hadsereg csak azt erősítette meg, hogy Salitot átadták az egyiptomi kormány képviselőinek.

"Nagyon hosszú öt év volt, de mindig tudtam, hogy hazamehetek" - mondta Gilád Salit szabadulása után. Salit kék inget viselt, sápadtnak és soványnak tűnt a felvételeken, de a Telegraph szerint jól van. Azt mondta, hogy nagyon hiányzott neki a családja és a barátai.

Salit arról beszélt, hogy békét szeretne Izrael és a palesztinok között, egy kérdésre válaszolva pedig azt mondta, örülne neki, ha még több palesztin foglyot engednének el izraeli börtönökből.

Az eredeti menetrend szerint Salit a Kerem Salom-i izraeli határállomáson egy rövidet telefonálhat a szüleinek, gyors orvosi vizsgálaton esik át, majd helikopterrel a légierő Tel Nof-bázisára viszik.

A légibázison újabb orvosi vizsgálatok várnak rá, majd találkozhat a családjával és Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Ha az egészségi állapota engedi, Salitot helikopterrel Észak-Izraelbe, majd közúton, egy konvoj kíséretében a szülővárosába, a nyugat-galileai Micpe Hilába szállítják.

Az izraeli-palesztin fogolycsere végrehajtása már keddre virradóra megkezdődött, amikor elhagyta a börtönt a palesztinok első, 96 fős csoportja, majd követték őket a többiek is. A dél-izraeli Keciót börtönéből busszal szállítják a civil ruhába átöltözött, de kezükön és lábukon még bilincset viselő palesztinokat az átadás helyszínére, az izraeli fennhatóság alatt álló Kerem Salom határátkelőre. Útra készen áll a többi rabot szállító három konvoj is.

Akiket már elengedtek

  • Nasszer Iteima: Közreműködött a netanjai 2002-es hotelrobbantásban, 30-an haltak meg
  • Valid Anjesz: Segédkezett a jeruzsálemi Moment kávézó felrobbantásában 2002-ben, 11 halott
  • Jehia Szanvar: A Hamász katonai szárnyának alapítója. Többszörös életfogytiglant kapott
  • Jihád Jagmur: Részt vett Nachson Waxman izraeli katona kivégzésében 1994-ben
  • Mohamed al-Sarata: A Hamasz 101 elitkommandó egyik vezetője, többszörös életfogytiglani börtönbüntetésből szabadult
  • Nael Barguti: 1978-óta van börtönben egy izraeli katona meggyilkolásáért
  • Raui al-Mustaha: A Hamász egyik vezetője, többszörös életfogytiglanra ítélték
  • Amna Muna: Életfogytiglani börtönre ítélték egy izraeli tínédzser megöléséért
A teljes fogolylista itt olvasható (pdf).(Forrás: BBC)

A Gázai övezetet kormányzó Hamász megtiltotta a lakosságnak, hogy a hazatérő foglyok ünneplésekor lőfegyverrel – levegőbe való lövöldözéssel – adjanak hangot örömüknek. A belügyminisztérium riadókészültségbe helyezte a biztonsági erőket az ünnepségsorozat végéig. Délelőtt tíz órától lezárják a forgalom elől a főutakat, köztük a rafahi határátkelőtől a Gáza belvárosába vezető észak-dél irányú utat.

A szabaduló palesztinokat a rafahi átkelő palesztin oldalán fogadják hivatalosan, majd Gázában ünnepséget tartanak, ahol felszólal Iszmáil Haníje miniszterelnök is.

Izrael 477 palesztin foglyot enged szabadon kedden, további 550-et pedig két hónapon belül. Cserébe visszakapja Gilád Salit izraeli katonát, akit 2006. június 25-én ejtettek foglyul és vittek magukkal a Gázai övezetből izraeli területre behatoló palesztin fegyveresek.

Az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a fogolycsere elleni fellebbezéseket. A terrorizmusellenes szervezetek beadványait elutasító döntését a bíróság azzal indokolta, hogy kizárólag a kormány felelősségi körébe tartozik az állambiztonsággal, valamint a katonák és a polgárok biztonságával kapcsolatos kérdés, így a fogolycsere ügyében is egyedül a kormány illetékes.  • Eladnék
  • Hírek