Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A németek megfúrnák a görög hadihajókat

2011.10.18. 20:27

Németországban többen kifogásolják, amiért Franciaország egy megállapodás keretében hadihajókat adna a csőd szélén álló Görögországnak, amelynek azonban adott esetben felárat is kellene fizetnie. A németek szerint a beszerzés egy részét végső soron a német adófizetőkkel fizettethetik meg.

Az ügy a francia-német viszonyra is rányomhatja bélyegét, mivel több politikus is Angela Merkel német kancellár közbelépését sürgeti.

A Spiegel információi szerint Franciaország 2-4 fregattot adna a görög haditengerészetnek, miközben lehetővé tennék, hogy az eladósodott ország csak öt év után fizesse ki a hajónként 300 millió eurót. Az öt év leteltével ugyanakkor 100 millió eurós felárat kellene fizetniük, vagy pedig vissza kellene juttatniuk a hajókat a francia haditengerészetnek. A DCNS francia állami vállalat által épített hajók képesek elrejtőzni a radarok elől.

000 Par3350456
Fotó: Stephan Agostini

A megállapodást a beszerzésért évekig versenyben lévő német cégek is bírálták. A ThyssenKrupp csoport egyik vezetője levelet írt a német kormánynak, amelyben nehezményezte, hogy a hajóvásárlást végül részben a német adófizetők finanszírozhatják, mivel Görögország az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorul. Szerinte a német hajógyárak nem kapnak megrendeléseket, miközben a DCNS-t és görög hajógyárakat megmentettek és segélyeket kaptak.

Uwe Beckmeyer, a balközép szociáldemokraták parlamenti képviselője arra kérte Angela Merkel kancellárt, vegye rá Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy álljon el a hajóüzlettől, de a Spiegel szerint a kormánykoalíció több képviselője is Merkel közbelépést sürgeti.
Otto Fricke, az FDP egyik képviselője szerint az EU és az IMF is vizsgálhatja, hogyan érinti a hajóbeszerzés Görögország megsegítését.