Klaudia
-4 °C
2 °C

Visszaállították a téli időszámítást Ukrajnában

2011.10.18. 19:11

Az ukrán parlament kedden érvénytelenítette a téli időszámítás eltörléséről alig egy hónapja elfogadott rendeletét, így 2011. október 30-án Ukrajnában is a téli időszámításnak megfelelően állítják át az órákat.

A kijevi törvényhozásban – másodszori próbálkozásra – a jelen lévő 349 képviselőből 295 megszavazta a szeptemberben hozott, a nyugat-ukrajnai megyékben komoly tiltakozást kiváltó ukáz visszavonását. A honatyák egyúttal felkérték a kormányt, hogy a most elfogadott határozat hatályba lépését követő egy hónapon belül terjesszen a parlament elé törvénytervezetet az Ukrajna területén alkalmazandó időszámítás rendjéről – adta hírül a liga.net ukrán üzleti hírportál.

A parlament döntésének köszönhetően október utolsó vasárnapján Ukrajna egész területén egy órával visszahúzzák az óramutatókat, s ezzel hatályba lép – mint 1981 óta minden évben – a téli időszámítás.

Ivano-Frankivszk és Kárpátalja megyék korábban, Lemberg (Lviv) megye önkormányzata kedden kérte hivatalosan Kijevtől a téli időszámítás visszaállítását. A Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) pedig alig néhány órája tette közzé internetes honlapján annak a határozattervezetnek a szövegét, amellyel helyi időszámítást vezetett volna be a régióban.