Emma
9 °C
26 °C

Robbantás Bitliszben nyolc halottal

2011.10.19. 06:39
Feltehetően kurd gerillák út mentén elhelyezett pokolgépet robbantottak fel Törökország déli részén egy rendőrségi jármű elhaladásakor. A robbanás öt rendőrt és három civilt, köztük egy kétéves kislányt ölt meg - közölték a török biztonsági erők.

Törökország Bitlisz nevű tartományában kedden követték el a merényletet. A rendőrök lőgyakorlatról tartottak hazafelé.

Kurd szeparatisták az utóbbi hónapokban merényletek sorozatát hajtották végre Törökország délkeleti részén, több mint ötven ember életét kioltva. A török hadsereg megtorlásul légi csapásokat mért az Irak északi részén fekvő kurd célpontokra. Több mint egy éve először hajtott végre légi műveleteket Törökország iraki területen.

A központi iraki kormány és Irak kurd autonóm területének vezetése elítélte és az ország szuverenitása megsértésének minősítette a légi csapásokat.

A kurd lázadók 1984-ben ragadtak fegyvert a török állam ellen, hogy kivívják Kurdisztán függetlenségét. Állásokat építettek ki Irak északi részén, ahonnan átcsapnak a határon, hogy török célpontokat támadjanak meg. A fegyveres konfliktus már több mint 40 ezer ember életét követelte. A múlt hónapban öt ember halt meg, tizenhárom pedig megsebesült Ankarában egy autóba rejtett pokolgép robbanásában.