Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Betiltották a koldulást Marseille-ben

2011.10.20. 23:05
A szegényeket támogató francia szervezet, az Emmaus felhívására aprópénzzel teli dobozokat csörgetve tüntettek pár százan csütörtökön a marseille-i városháza előtt, tiltakozásul a koldulást betiltó polgármesteri rendelet ellen.

A belvárosban ezentúl tilos "minden olyan jellegű kéregetés, amely akadályozza a személyek szabad közlekedését", illetve "olyan magatartás, amely sérti a közrendet".

Az önkormányzat szerint a rendelet elsődleges célja a "nyugalom helyreállítása a közterületeken", az ugyanis a koldulás mellett ezentúl az utcai alkoholfogyasztást is bünteti. A szabálysértésnek számító tevékenységek 38 eurós (11 ezer forintos) pénzbüntetést vonnak maguk után.

Néhány évvel ezelőtt a dél-franciaországi városban már hoztak egy olyan rendeletet, amely büntette az "agresszív viselkedést", elsősorban a szélvédő mosását a piros lámpáknál. A jelenség azóta teljesen megszűnt Marseille-ben. A közelmúltban más francia városokban, Nizzában, Montpellier-ben vagy Chartres-ban, is hasonló rendeleteket alkottak.

Patrick Mennucci, a helyi ellenzék szocialista vezetője szerint az alkoholfogyasztás betiltása elfogadható, de a "nem agresszív koldulás" megtiltása elfogadhatatlan, és nehéz is betartatni. A közbiztonság romlása ellen szerinte egy, az éjszakai alkoholárusítás korlátozásáról szóló rendelettel lehetne inkább harcolni. A jogvédő szervezetek szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik a szegényekre, akiket a rendőrség el akar tüntetni a közterületekről.

A kommunisták szerint a polgármester "hajtóvadászatot folytat a szegények ellen", a Zöldek pedig úgy vélik, hogy a "szélsőjobboldali választókkal flörtöl". A tüntetést szervező Emmaus arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnehezebb helyzetben lévő lakosságot bélyegzi meg a városvezetés.