Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Megbénítja Görögországot a tiltakozás

2011.10.20. 12:00
Az állami cégek dolgozói nem vették fel a munkát, az orvosok csak súlyos eseteket látnak el. A parlament csütörtökön dönt a végleges csomagról.

Miközben a görög parlament ismét nehéz nap elé néz, az újabb megszorító csomag végleges megszavazása terhével, csütörtökön Görögország szerte folytatódtak a sztrájkok.

Az általános sztrájk második napján főként az állami cégek alkalmazottai nem vették fel a munkát, így zárva tartottak a minisztériumok, közintézmények, de néhány bank is. Reggel és délelőtt már több órán át szünetelt a busz és metróközlekedés, és az orvosok is csak sürgős eseteket láttak el. Ugyanakkor a légi közlekedés nagyjából normalizálódott.

A görög parlament szerda este első olvasatban már megszavazta a kormány újabb megszorító csomagját, ami ellen erőszakba torkolló tüntetéseket tartottak szerdán a görög fővárosban. A szerdai szavazáson 154 képviselő szavazott a takarékossági csomag mellett és 141 ellene. A 300 tagú görög parlament csütörtökön dönt végleg a csomagról néhány részletkérdés tisztázása után.

Az új megszorító csomag a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, 8 milliárd eurós részletét. Ennek elnyerése létfontosságú a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Athénnak, e nélkül ugyanis fizetésképtelenné válhat Görögország november közepére.

A parlamenti jóváhagyás révén egyebek mellett lehetővé válik a közalkalmazottak számának drasztikus csökkentése, illetve fizetésük jelentős megkurtítása, valamint a további adóemelés.

A kétnapos általános sztrájk első napján legalább százezer ember vonult ki Athén utcáira és összecsapások robbantak ki tüntető fiatalok csoportjai, valamint a rohamrendőrség egységei között Athén szívében, a görög parlament közelében. Több rendőr és tüntető megsebesült, néhány embert őrizetbe vettek.