Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Obama: Önök megnyerték a forradalmat

2011.10.20. 21:50
Barack Obama amerikai elnök szerint Kadhafi halálával a líbiai nép számára lezárult egy hosszú és fájdalmas fejezet.

Az amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök este nyolc órakor rövid beszédet mondott a Fehér ház rózsakertjében, ahol emlékeztetett a diktátor bűneire, majd kijelentette, a "Kadhafi rezsimnek vége, és a zsarnokság sötét árnyéka szerteoszlott". Mint mondta, ez egy hatalmas pillanat Líbia történelmében.

Obama biztosította arról az Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy Amerika partner lesz a változásokban, ugyanakkor bejelentette, hogy nemsokára befejeződik a NATO líbiai küldetése. (A NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen csütörtöki nyilatkozata szerint a hadműveleteket az ENSZ-szel és a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanáccsal összehangolva fogják beszüntetni. Hírek szerint a téma már akár pénteken a tárgyalóasztalokra kerülhet, amennyiben James Stavridis amerikai tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka ilyen értelmű előterjesztést tesz, azt akár már aznap jóváhagyhatják a tagállamok NATO-nagykövetei.)

Obama szerint a líbiai nép "egy hosszú és szeles út előtt áll" a demokrácia felé, majd hozzátette, "önök megnyerték a forradalmat" - írja a BBC. Az amerikai elnök beszédében figyelmeztette a népüket "vaskézzel" kormányzó arab országokat is, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz bukásuk, mint azt a líbiai példa is mutatja.

Amerika szinte utolsóként reagált a líbiai diktátor halálhírére, ennek hátterében feltehetően az állhat, hogy egyelőre nem tisztázott, Kadhafi pontosan hogyan vesztette életét. Az európai politikusok és az ENSZ főtitkára már órákkal hamarabb kommentálták az eseményeket.