József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az USA tényleg kivonul 2011 végéig Irakból

2011.10.21. 21:35

Barack Obama amerikai elnök pénteken megerősítette, hogy Washington az év végéig kivonja csapatait Irakból.

"Amint megígértük, az év végéig hazatérnek Irakból maradék csapataink. Közel kilenc év után Amerika iraki háborúja véget ér" - mondta Obama újságíróknak.

Az elnök azt követően nyilatkozott, hogy videokonferenciát tartott Núri al-Máliki iraki kormányfővel. Mint mondta, a két fél teljes egyetértésben van a további lépésekről.

A két ország "új szakaszba" lépett, amely "szuverén államok közötti normális viszony lesz, ami a közös érdekeken és a kölcsönös tiszteleten alapul" - mondta Obama, aki 2008-ban az iraki háború befejezésének ígéretével folytatta elnökválasztási kampányát.

A Szaddám Huszein rendszerét megdöntő háborút Obama elődje, George W. Bush 2003-ban indította.

"Az amerikai katonák utolsó egységei emelt fővel hagyják el Irakot, büszkén sikerükre, tudva, hogy az amerikai nép egységesen kiállt katonáink támogatásában" - mondta az elnök, aki decemberi látogatásra Washingtonba hívta Málikit.

Az amerikai katonai szerep Irakban mostanra főleg a biztonsági erők nyújtott tanácsadásra csökkent. A vallási hátterű erőszak 2006-2007 tájékán érte el tetőpontját, azóta ugyan látványosan csillapodott, de még mindig napi sűrűséggel fordulnak elő merényletek.

Iraki vezetők magánbeszélgetésekben gyakorta adnak hangot reményüknek, hogy az év vége után is maradnak amerikai katonák Irakban, akik ügyelnének arra, hogy az ország északi részén fekvő gazdag olajmezők kiaknázása ne vezessen ellenségeskedésre az iraki arabok és a kurdok között. Médiajelentések szerint a Pentagon nagyjából 4000 katona további állomásoztatását támogatta volna, ám a Bagdaddal folytatott tárgyalások megrekedtek. Irak ugyanis vonakodott teljesíteni azt a washingtoni követelést, hogy az amerikai katonák teljes mentelmi jogot kapjanak.

2003 óta 4500 amerikai katona vesztette életét Irakban, ahol jelenleg mintegy 39 ezer katona teljesít külszolgálatot.