György
14 °C
24 °C

Magyarok is bonthatják a szerb barikádokat

2011.10.21. 17:22

Négy csapatszállító járművet és 80 KFOR-katonát vezényeltek péntekre virradóra Kosovska Mitrovica déli részébe. A gyors reagálású egységekben magyar katonák is vannak, akiket Pristinából szállítottak Mitrovicára és a további parancsokra várnak – értesült a Blic című belgrádi újság.

A nemzetközi békefenntartók (KFOR) pénteken délután vízágyúkat irányítottak a Zubin Potoknál fekvő Jagnjenica településhez, a közeli Kosutovo albán faluban pedig félszáznál is több páncélozott jármű várakozik.

Erhard Drews
Erhard Drews
Fotó: Marko Djurica

Erhard Drews, a nemzetközi békefenntartók (KFOR) parancsnoka pénteken délelőtt azt nyilatkozta: "Kedvemre valóbb lenne a békés megoldás, a tárgyalásos rendezés, de ha ezt nem tudom elérni, akkor egyedül kell döntenem, és ebben az esetben a rendelkezésemre álló eszközökhöz kell nyúlnom".

A német tábornok szemlét tartott a KFOR menetoszlopához tartozó egységek felett, amelyek Zupce észak-koszovói településnél, egy barikádtól 300 méternyire vesztegelnek csütörtök reggel óta. Drews kijelentette: ha nem lesz békés megoldás az útvonalak szabaddá tételére, akkor felhatalmazásával összhangban saját eszközeihez kell folyamodnia.

"Úgy vélem, hogy az úttorlaszok nem a békés tiltakozás megnyilvánulását példázzák, és főleg nem akkor, ha a barikádokkal a Koszovón állomásozó nemzetközi erők szabad mozgását akadályozzák, ami ellentétben áll az ENSZ BT 1244-es számú határozatával" nyilatkozta a békefenntartók tábornoka. Drews arra is figyelmeztetett, hogy nem lehet kettéválasztani a KFOR-t és az EU rendőri és igazságügyi misszióját (EULEX). "Mindkettő számára lehetővé kell tenni a mozgást, és nem fogják a KFOR-t és az EULEX-et elválasztani egymástól" jelentette ki.

000 Par6591993
Fotó: Alexa Stankovic

Arra a kérdésre, hogy a KFOR katonái miért használtak könnygázgránátokat csütörtök reggel a tiltakozó szerbek ellen, Drews azt mondta: "Mindkét fél használt könnygázbombákat és ez dokumentálva is lett".

A békefenntartók pénteken délelőtt elbontottak egy kisebb útakadályt, amely Zupce és a szomszédos, többnyire albánok lakta Kosutovo közötti úton volt. A farönkökből álló legnagyobb útakadály Zupcénél azonban még mindig megvan, így a KFOR menetoszlopa csütörtök reggel óta helyben vesztegel, mert még mindig nem indulhatott el a brnjaki átkelő felé.