Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Strauss-Kahn nevét összefüggésbe hozták egy prostitúciós hálózattal

2011.10.21. 18:55

Egy észak-franciaországi prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás során felmerült, hogy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatója részt vehetett azokon a prostituáltak részvételével Párizsban rendezett partikon, amelyeket nagyvállalkozók finanszíroztak, írta pénteken több francia lap is.

Az ügyben eddig öt személyt vettek őrizetbe, köztük Jean-Christophe Lagarde-ot, Lille rendőrfőkapitányát. A Le Figaro által közzétett kihallgatási jegyzőkönyvek szerint valószínűsíthető, hogy az Eiffage vállalatcsoport egyik leányvállalatának igazgatója prostituáltakat közvetített Strauss-Kahnak. Vallomása szerint a lille-i főkapitány a volt IMF-vezér társaságában vett részt párizsi szexpartikon.

A Libération szerint a nyomozás során az is kiderült, hogy az ügy fő gyanúsítottjai többször is jártak Strauss-Kahnnál Washingtonban. Utoljára május 11. és 13. között, egy nappal azelőtt, hogy a volt IMF-vezért nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt New Yorkban őrizetbe vették.

A Le Figaro úgy tudja, hogy David Roquet, az Eiffage leányvállalatának igazgatója és egy másik vállalkozó fizették Párizsban annak a luxushotelnek a számláit, ahol mások mellett a rendőrkapitány és DSK részvételével rendezték a szexpartikat. A lap szerint a számla nagy részét - megközelítőleg 12 és 15 ezer euró között esténként - az Eiffage leányvállalata állta, a volt IMF-vezér meghívott vendég volt az esteken, így semmit nem fizetett.

A lille-i hálózat ügyében egy prostituált feljelentése nyomán indult eljárás. A rendőrség először annyit állapított meg, hogy a helyi luxushotelek a szomszédos Belgiumból hozattak át prostituáltakat a vendégeiknek. Az ügy akkor robbant ki, amikor a rendőrség bezáratta az érintett szállodákat.

Strauss-Kahn nevét először előző hétvégén összefüggésbe az üggyel a sajtó. Az IMF-vezér ekkor kérte mielőbbi kihallgatását, hogy ″véget vethessen a gyanúsítgatásoknak". Erre ugyanakkor még várnia kell, miután a várható vádemelések előtt jelenleg a futtatói kör feltételezett vezetőinek kihallgatása folyik.

Az IMF-vezér ellen már nem folyik bűnügyi eljárás sem Párizsban, sem az Egyesült Államokban. Franciaországban elévülés miatt nem emeltek vádat egy 2003-as ügyben, amelyet az ügyészség "szexuális zaklatásnak" minősített. A nemi erőszak kísérlete miatti amerikai büntetőügyet pedig a panaszos szavahihetőségének megkérdőjeleződése után ejtették. Ez utóbbi ügyben azonban polgári bíróság előtt folytatódik az eljárás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!