Emma
9 °C
26 °C

Júniusig kiírják a líbiai választásokat

2011.10.22. 14:19 Módosítva: 2011-10-22 14:20:11
Líbiában nyolc hónapon belül parlamenti választások lehetnek - jelentette ki szombaton Mahmúd Dzsibril ideiglenes líbiai kormányfő, az országot irányító Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetője.

Mahmúd Dzsibril ideiglenes líbiai kormányfője egy jordániai gazdasági konferencián úgy nyilatkozott, hogy a megválasztandó testületnek, amelyet nemzeti kongresszusnak nevezett, két feladata lesz: a népszavazáson jóváhagyandó líbiai alkotmány elkészítése, s egy olyan átmeneti kormány létrehozása, amely az első elnökválasztásig marad hatalmon.

Az ideiglenes miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy még a nap folyamán lemond tisztségéről. Azt már korábban jelezte, hogy csak addig kíván a posztján maradni, amíg kormánya megszerzi az ország fölötti teljes ellenőrzést.

Tripoliban az Átmeneti Nemzeti Tanács egyik szóvivője közölte, hogy a Kadhafi-rendszerrel vívott küzdelem lezárásaként vasárnap hivatalosan is deklarálják Líbia felszabadulását. Más tisztségviselők korábban még azt mondták, hogy a bejelentésre pénteken kerül sor, majd ezt szombatra módosították.