Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Már 85 halottja van a török földrengésnek

2011.10.23. 14:56 Módosítva: 2011-10-23 16:34:21

Erős, 7,3-as erejű földrengés rázta meg Törökország keleti felét az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint. A BBC 45 holttestről és további 150 sebesültről, a törökországi TRT csatorna híradója 85 halottról ír. Besir Atalay török miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta, 10 épület omlott össze az Iránhoz közeli Vanban, és 30 a közeli Ercis városában. A TRT televízió beszámolója szerint egy földrengéstől megrongált börtönből megszöktek a rabok.

"Ötszázan, de akár ezren is életüket veszthették a földrengésben" - mondta korábban Mustafa Erdik, az isztambuli Kandilli szeizmológiai intézet igazgatója. Vanban többemeletes épületek, hotelek és egy diákszálló is összedőltek. "Hangokat hallunk a romok alól" - mondta egy helyi tisztviselő az AFP-nek. A mentőcsapatok egy hétemeletes épület romjai alatt rekedt emberek után kutatnak.

Ercis település polgármestere, Zulfikar Arapoglu azt mondta a BBC-nek, hogy sokan meghaltak, és több épület is összedőlt. "Azonnal segítségre, mentőkre van szükségünk" - mondta az AP-nek. Az ország minden pontjáról mentőcsapatokat küldtek az érintett térségbe.

A Reuters egyik riportere a Vantól 100 kilométerre délre lévő Hakkari városában érezte a rengést, amely tíz másodpercig tartott. Ott ugyanakkor nem jelentettek károkat.

Az USGS szerint a földmozgás 7,2 kilométer mélységben történt, epicentruma Tabanli falunál volt. Az elmúlt órákban több erős, 5,6-os erejű utórengés is volt a régióban.