Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Választási csalást gyanítanak Bulgáriában

2011.10.23. 17:39

A bolgár elnök- és helyhatósági választásokon vasárnap délig csak a szavazásra jogosultak ötöde adta le voksát, jelentette a szófiai rádió. Több esetben is választási csalást jeleztek. A fekete-tengeri Burgaszban őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy szavazatokért cserébe pénzt kínált. A bolgár állami rádió más városokból is állítólagos voksvásárlásról tudósított.

Az elnökválasztás favoritja Roszen Plevneliev, a polgári kormány eddigi regionális fejlesztési és városrendezési minisztere, aki közvélemény-kutatások szerint a szavazatok 40 százalékára számíthat. Legerősebb riválisa az egykori szocialista külügyminiszter, Ivajlo Kalfin, aki 30 százalékon áll. További jelölt a független Meglena Kuneva, akinek 17 százalékot jósolnak (ő volt az Európai Bizottság első bolgár tagja volt, miután hazája csatlakozott az EU-hoz 2007-ben). Amennyiben senki sem szerez abszolút többséget, a két legjobb eredményt elérő elnökjelölt között tartanak újabb fordulót.

A szavazatvásárlás a helyhatósági választásokon terjedt el, mert a régiókban az Európai Unió támogatási alapjaival vonzó projekteket lehet finanszírozni, amiből profitálhatnak a megválasztott polgármesterek. Sajtóértesülések szerint egy voks ára 50 leva, közel 7000 forint.