Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ártatlannak vallotta magát Arbabsiar

2011.10.24. 19:50
Ártatlannak vallotta magát hétfőn egy New York-i szövetségi bíróságon Manssor Arbabsiar, akit azzal vádolnak, hogy Szaúd-Arábia amerikai nagykövetének meggyilkolását készítette elő.

Az 56 éves iráni-amerikai kettős állampolgárt szeptember 29-én vették őrizetbe, és október 20-án emeltek vádat ellene. A következő tárgyalás időpontját december 21-ére tűzték ki. A bíró valószínűvé tette, hogy a per januárig elhúzódik.

Arbabsiart azzal vádolják, hogy egy külföldi tisztségviselő meggyilkolását készítette elő, valamint tömegpusztító fegyver bevetését és terrorcselekmény elkövetését tervezte.

A férfi társával, a jelenleg vélhetőleg Iránban tartózkodó Gholam Shakurival együtt merényletet tervezett Adel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia washingoni nagykövete ellen. A támadást 1,5 millió dollárból valósították volna meg a mexikói drogkartellek segítségével és az Iráni Forradalmi Gárda támogatásával. A terv az volt, hogy egy pokolgépet robbantanak fel az amerikai főváros egyik éttermében, amikor Dzsubeir is ott tartózkodik.

Washingtonban jelenleg úgy vélik, hogy Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatolláh tudhatott a merénylettervről, míg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt nem vonták be az előkészületekbe. Ahmadinezsád szerint a merénylet Washington agyszüleménye, amelynek célja Teherán és Rijád összeugrasztása, és a Perzsa-öböl feletti dominancia megszerzése.